Trastevere. Η πιο γραφική συνοικία της Ρώμης

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Αν έχεις περιτριγυρίσει στα σοκάκια της Ρώμης, με τους μοναδικούς δρόμους γεμάτους ιστορία, σίγουρα θα έχεις αγαπήσει όλη την κουλτούρα της πόλης.

Θα σε πάω όχι κεντρικά, λίγο πιο πέρα, στην δυτική όχθη του Τίβερη, σε μία συνοικία γεμάτη διάθεση, φαγητό και κόσμο που δεν ησυχάζει ποτέ. Η Trastevere (Τραστέβερε) έχει πρόσωπο εμπορικό καθώς είναι και η μεγαλύτερη γειτονιά της Ρώμης. Ναι σε αυτή την πλευρά της πόλης θα δεις βέσπες και απλωμένα ρούχα σε σχοινιά από το ένα μπαλκόνι στο άλλο ”αλά Ιταλικά” όπως το λέω εγώ.

Έχει κάμποσα αξιοθέατα όπως η εκκλησία του Άγιου Χρυσογόνου, στην κεντρική λεωφόρο της συνοικίας, η οποία ανακαλύφθηκε το 1907. Επίσης, θα συναντήσεις την κεντρική πλατεία του Trastevere με τα γεμάτα εστιατόρια και τα άφθονα μπιστρό μαγαζιά καθώς και μπυραρίες, πιτσαρίες και ότι άλλο ζητήσεις για ποτό ή φαγητό. Η πλατεία είναι στρωμένη με την χαρακτηριστική μαύρη τετράγωνη πέτρα λιθόστρωσης και αυτό την κάνει ακόμα πιο γραφική. Το όνομα της προέρχεται από την βασιλική που υπάρχει εκεί, την Αγία Μαρία ”Santa Maria in Trastevere”. Είναι η πιο γνωστή εκκλησία διότι είναι η πρώτη στην Ρώμη που είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

Αφού θα κάνεις τον περίπατο σου σε αυτή την μποέμ συνοικία, θα έχει ενδιαφέρον αν περάσεις και ρίξεις μία ματιά στο πιο μικρό σπίτι της Ρώμης. Είναι χτισμένο μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα και είναι πλέον χαρακτηριστικό κτήριο της περιοχής. Από εκεί και πέρα η βόλτα σου αποκτά άλλο νόημα, καθώς όλο το κλίμα σε ταξιδεύει. Μάλλον ο χρόνος έχει σταματήσει στο Trastevere. Σοκάκια, μικρές πλατείες, γραφικές εκκλησίες, παλιά ζαχαροπλαστεία καθώς και το πιο παλιό φαρμακείο της Ρώμης βρίσκονται εκεί. Κάνε και μία επίσκεψη στην Via della Scala που θα χορτάσει το μάτι σου από παλαιά σπιτάκια. Να ανέβεις στο λόφο Gianicolo. Εκεί θα βρεις μοναδική πανοραμική θέα και θα βγάλεις φωτογραφίες που αξίζει να κρατήσεις. Είναι ο δεύτερος ψηλότερος λόφος της Ρώμης και για καλή σου τύχη δεν θα βρεις πολλούς τουρίστες εκεί. Θα δεις να απλώνεται μπροστά σου το Βατικανό και η υπέροχη γειτονιά του Trastevere.

Τις βραδινές ώρες όλοι είναι έξω. Ο κόσμος και κυρίως οι νέοι ξεχύνονται σε μαγαζιά και πλατείες. Υπάρχουν και τα Πανεπιστήμια και σε αυτά οφείλονται οι μικρές ηλικίες. Αξίζει λοιπόν να την επισκεφτείς ακόμα και για βραδινό φαγητό ή ποτό.

                            Να ξέρεις!

Τα γυρίσματα της ταινίας ”Στην Ρώμη με αγάπη” έγιναν στην γειτονιά του Trastevere. Ο Γούντι Άλεν επέλεξε την συγκεκριμένη περιοχή για να δώσει τον καλύτερο τόνο και το πέτυχε.

Αν πεινάσεις θα δοκιμάσεις τα καλύτερα ζυμαρικά στο Enoteca Trastevere και θα χαλαρώσεις πίνοντας όποιο κρασί σου προτείνουν καθώς η εξυπηρέτηση είναι άψογη. Δεν θα το μετανιώσεις.

Κάθε Κυριακή γίνεται η υπαίθρια αγορά ”Porta Portese” στη οδό Portuense. Θα βρεις ρούχα, αντίκες, βιβλία, παλιά αντικείμενα όλα προς πώληση. Είναι μεγάλη αγορά για αυτό προγραμμάτισε να έχεις μπροστά σου χρόνο.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα