Το Συρράκο είναι το ομορφότερο χωριό του νομού Ιωαννίνων. Ανήκει στο δήμο Τζουμέρκων και είναι χτισμένο πάνω σε μία πλαγιά περίπου από τον 15ο αιώνα. Αυτό είναι και το πιο αξιοθαύμαστο. Αν ανέβεις ψηλά στη πλαγιά θα δεις με άνεση όλη την πλευρά με τα πυκνά δένδρα, το χωριό όμως θα παρατηρήσεις πως δεν φαίνεται καθόλου. Καθώς κατεβαίνεις έχεις την δυνατότητα να δεις όλη την ομορφιά του αμφιθεατρικά χτισμένου χωριού, που ξεπροβάλει σταδιακά.
Ο οικισμός του Συρράκου (υψομ. 1.150μέτρα) είναι παραδοσιακός καθώς διατηρεί όλη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και οι σκεπές χτισμένες συγκεκριμένα από σχιστόλιθο. Η πιο κοντινή πόλη είναι τα Ιωάννινα (1 ώρα και 30 λεπτά).
Λίγο ο δρόμος και λίγο η ταλαιπωρία της διαδρομής θα ξεχαστούν όταν φτάσεις στην πέτρινη πύλη του χωριού. Από τον καθαρό αέρα θα σου έχουν περάσει όλα. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Συρράκου πηγαίνουν και μένουν από τον Απρίλη και μετά διότι καλυτερεύει ο καιρός. Αν τύχει λοιπόν και κάτσεις στην πλατεία του χωριού μαζί με διάφορους Συρρακιώτες, δύσκολα θα καταλάβεις τις συζητήσεις τους επειδή μιλούν άπταιστα “βλάχικα”.
ΑΜΑΞΙΑ = NOT
Από το Συρράκο ήταν επίσης και ο Ιωάννης Κωλέττης, πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το Συρράκο είναι από τα πρώτα χωριά που ήταν ενεργά στην επανάσταση του 1821. Από τον πόλεμο, το χωριό κάηκε ολόκληρο και έπειτα ξανά χτίστηκε από τους ίδιους τους κατοίκους. Χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού, από το 1976 με συγκεκριμένο ύφος και δόμηση.
Στο Συρράκο θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τον τόπο όπως ακριβώς είναι εδώ και χρόνια και να απολαύσεις τους περιπάτους σου με άνεση, καθώς δεν επιτρέπονται τα μηχανοκίνητα οχήματα. Όλα επιτρέπονται μέχρι την είσοδο του χωριού, στο πέτρινο γεφύρι. Έπειτα παρκάρεις και ποδαράτο. Και καλύτερα να φοράς άνετα παπούτσια καθώς τα μονοπάτια και τα στενά δρομάκια είναι ανηφορικά.
Θα συναντήσεις την κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που κάθε χρόνο όλοι οι κάτοικοι από τους Καλαρρύτες (διπλανό χωριό από το Συρράκο) και άλλοι κάτοικοι από τις γύρω πόλεις πηγαίνουν στο πανηγύρι που γίνεται στο χωριό. Δίπλα βρίσκεται και το παλιό σχολείο του χωριού που έχει να λειτουργήσει από το 1977. Σήμερα έχει γίνει ξενοδοχείο και φιλοξενεί πολλούς ταξιδιώτες.
Στο κέντρο του χωριού θα βρεις την βρύση Γκούρα με την στέγη που είναι φτιαγμένη από ελαφρόπετρα και βρίσκεται εκεί πέντε αιώνες πριν. Σήμερα χαρακτηρίζεται ως μνημείο. Σε όλο το χωριό θα βρεις πολλές ακόμα τέτοιες βρύσες.
Στην βόλτα σου θα συναντήσεις επίσης, το σπίτι του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. Γεννήθηκε στο Συρράκο το 1868. Το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα του 12 χρόνια. Πλέον έχει γίνει Λαογραφικό μουσείο του χωριού και φιλοξενεί αντικείμενα της οικογένειας, αλλά και διάφορα πράγματα που είχαν κάνει δωρεά οι Συρρακιώτες.
Λίγο παραπάνω υπάρχει η πλατεία των αγαλμάτων. Στο μέρος αυτό οι Συρρακιώτες τιμούν τις παρουσίες που αξίζει να μείνουν στα χρόνια. Δεσπόζουν οι προτομές του πρώτου Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη, του ποιητή Ζαλοκώστα και υπάρχει και μορφή ήρωα προς τιμήν των πεσόντων στην απελευθέρωση του Συρράκου 1912.
Πέρα από όλα τα παραπάνω αξιοσημείωτα κτίσματα θα βρεις και πολλούς ναούς. Τον ναό του Αγίου Νικολάου που ανέφερα παραπάνω, τον Ιερό ναό της Θεοτόκου, το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Αποστόλων, το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και τον Ιερό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.
ΠΕΙΝΑΣΕΣ??????
Σε όποιο μεζεδοπωλείο και αν αποφασίσεις να κάτσεις, αν και δεν υπάρχουν πολλά στο χωριό, να ξέρεις πως θα δοκιμάσεις νόστιμες τοπικές γεύσεις παρέα με εκλεκτό τσίπουρο.
ΔΙΑΜΟΝΗ!!!
Στο Συρράκο θα βρεις αρκετά καταλύματα για να μείνεις τις ημέρες που θα το επισκεφτείς διότι σε συμβουλεύω αν καταφέρεις να πας, καλό θα είναι να μείνεις για να μπορέσεις να το δεις όλες τις ώρες. Νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ που θα χαλαρώσεις για το φαγητό σου.