Αγία Παρασκευή – Κεράσοβο

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Χωριό! Πιο χωριό δεν γίνεται. Είναι ο απόλυτος ορισμός του βουνού. Το τοπίο είναι χειμερινό με πολλά έλατα στις πλαγιές των βουνών, που αν τα δεις χιονισμένα θα σου αρέσει περισσότερο. Κεράσοβο ή αλλιώς Αγία Παρασκευή λέγεται το μέρος που περιγράφω. Ανήκει στο νομό Ιωαννίνων και έχει υψόμετρο 960 μέτρα. Παρότι διαθέτει λίγους κατοίκους, προσπαθούν να κρατάνε τις παραδόσεις με διάφορες εκδηλώσεις και έθιμα.
Για να γνωρίζετε ονομάστηκε Αγία Παρασκευή το 1953. Το προ­ηγούμενο όνομα ήταν Κεράσοβο.

Τον χειμώνα ο αριθμός των κατοίκων φτάνει στα 100 άτομα. Το καλοκαίρι, που έχει καλύτερο καιρό, έρχονται όλοι στα σπίτια τους και συγκεκριμένα είναι πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Στο χωριό αυτό θα πας για να ευχαριστηθείς την φύση, τον καθαρό αέρα και να φύγεις από το θόρυβο της πόλης. Από την Αθήνα απέχει σχεδόν 5,5 ώρες ενώ η πιο κοντινή πόλη με απόσταση μόλις 30 λεπτών που μπορείς να βρεις πολλές επιλογές για να κάνεις πράγματα είναι η Κόνιτσα και έπειτα τα Γιάννενα 1 ώρα μακρυά.

                  FRESH AIR

Ας ξεκινήσουμε την βόλτα μας στα σοκάκια του χωριού. Στενά πέτρινα, πολύ κρύο, σπιτάκια με μικρές αυλές γεμάτες ξύλα για τα τζάκια τους και χωρίς πολύ κόσμο συνήθως. Ανάλογα βέβαια την εποχή που θα πας. Μπορεί να μην έχει κόσμο γενικά, υπάρχουν όμως περίοδοι που μαζεύονται όλες οι οικογένειες στο χωριό και τότε όχι μόνο γεμίζει, αλλά γεμίζει και με νέο κόσμο.

Υπάρχει η πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο που πάνω του έχει μία ταμπέλα που αναγράφει πότε φυτεύτηκε. “ΕΦΥΤΕΥΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΖΑΜΑΝΗ ΕΤΟΣ 1891”.

Για να μείνεις στο χωριό υπάρχει ένας ξενώνας με 35 δωμάτια που μπορούν να σου προσφέρουν έναν άνετο ύπνο.Ή μπορείς να μείνεις στην Κόνιτσα και να πας στο χωριό βόλτα. Ανάλογα τι θέλει ο καθένας. Προτείνω να μείνεις στο χωριό για να φύγεις και λίγο από τα συνηθισμένα.

Κάνοντας την βόλτα σου λοιπόν θα δεις την παλιά εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και χτίστηκε το 1812. Επίσης υπάρχουν σχεδόν άλλα 10 μικρά εκκλησάκια τριγύρω σε όλη την περιοχή.

Θα δεις το σχολείο του χωριού που είχε χτιστεί το 1953. Πήρε πολλά χρόνια να ολοκληρωθεί διότι οι εργασίες είχαν σταματήσει λόγω πολέμου. Σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και συνελεύσεις του χωριού.

Το χωριό διαθέτει και ένα Λαογραφικό Μουσείο που λειτούργησε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2010 και είναι πραγματικά σημαντικό να αναγνωριστεί διότι φιλοξενεί αξιοθέατα από 400 εκθέματα και κειμήλια. Να παρατηρήσω ότι παρά τον λίγο κόσμο του χωριού, έχουν δημιουργικότητα και προσπαθούν για διάφορα πράγματα.

Να ξέρεις για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως πως το χωριό διαθέτει τσιπουράδικα και ένα μίνι μάρκετ. Για ότι άλλο χρειαστείς θα πρέπει να μετακινηθείς μέχρι την Κόνιτσα που ανέφερα στην αρχή.

Το χωριό είναι γεμάτο από μονοπάτια που μπορείς να κάνεις πολύ όμορφες διαδρομές και να χαρείς και εσύ την φύση. Μπορείς να περπατήσεις, να εξερευνήσεις το μέρος και να δεις την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που υπάρχει στην περιοχή. Άλλοι κάνουν και ορειβασία. Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο πιο ψηλό βουνό στην Ελλάδα με υψόμετρο 2.637μ. (μετά τον Όλυμπο 2,918μ.) και υπάρχουν αρκετοί που πάνε να κάνουν την βόλτα τους εκεί. Αν θέλετε να το επιχειρήσετε θα βρείτε και την Δρακόλιμνη. Εκεί η φύση κάνει κυριολεκτικά το θαύμα της διότι είναι από τα μέρη που δεν έχει επηρεαστεί από ανθρώπινο χέρι και έχει άγρια και διαφορετική ομορφιά.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα

Εσένα σε νοιάζει;

Κάποια πρωινά, που βρίσκω χρόνο, αφήνω το μυαλό μου να περιεργαστεί την κατάσταση γύρω μου ειδικά και όχι, γενικά. Αλήθεια… Πότε ήταν η τελευταία φορά

Περισσότερα

The Cookie Traveller

Για αρχή, πες μας λίγα λόγια για σένα. Που μεγάλωσες? Ονομάζομαι Ελεάννα Κιούκη, είμαι 26 ετών και έχω γεννηθεί/μεγαλώσει στην Αθήνα. Έχω σπουδάσει Χημικός Μηχανικός

Περισσότερα