Ποταμός Αχέροντας

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Ο ποταμός Αχέροντας βρίσκεται στην Ήπειρο και περνάει από πολλούς νομούς όπως τον νομό Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων. Το μήκος του ποταμού φτάνει τα 52 χιλιόμετρα.

Στην αρχαιότητα ο ποταμός αποτελούσε το νεκρομαντείο του Αχέροντα, δηλαδή την είσοδο στον κόσμο των νεκρών. Ήταν η τελευταία τους διαδρομή. Οι πύλες του Άδη. Πολλές αναφορές έχουν επισημάνει πως οι ψυχές έμεναν εκεί μέχρι να πάνε στην λίμνη Αχερουσία και ο ποταμός ήταν ο δρόμος προς αυτήν. Τις πύλες του Άδη φρουρούσε ο Κέρβερος, ένας σκύλος – τέρας με τρία κεφάλια. Η ψυχή θα έπρεπε να είχε και έναν οβολό μαζί της για να ανταμείψει τον βαρκάρη, αλλιώς θα περιπλανιόταν για πάντα στις όχθες του ποταμού.

Αχέροντας σημαίνει ο ποταμός των στεναγμών και από παλιά εξέφραζε μία θλίψη το όνομα του. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται πάρα πολλοί για βουτήξουν στα παγωμένα νερά του. Μία διαδρομή ήρεμη, με πελώρια βράχια και τεράστια πλατάνια που βρίσκονται σε όλη το μήκος του ποταμού. Όσο πιο κοντά περπατήσεις στις πηγές που υπάρχουν, τόσο πιο παγωμένο είναι το νερό. Στην αρχή περπατάς και βρέχεσαι μέχρι τον αστράγαλο. Λίγο πιο κάτω υπάρχουν σημεία που για να περάσεις πρέπει να κολυμπήσεις, οπότε να είσαι εξοπλισμένος με αδιάβροχα ή μαγιό.

ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Προσωπικά θέλω να ενημερώσω όποιον θέλει να πάει, να προμηθευτεί ειδικά παπουτσάκια που φοράνε στις πεζοπορίες που κάνουν σε τέτοια δύσκολα σημεία, πιο εξοικειωμένοι από εμάς, διότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περπατήσεις άνετα με τόσες πέτρες. Είναι δύσκολο επειδή η απόσταση είναι μεγάλη και γεμάτη βότσαλα. Εκτός από αυτό, το νερό είναι υπερβολικά παγωμένο. Σκέψου να έχεις γεμίσει έναν κουβά με παγάκια και να πρέπει να βάλεις μέσα τα πόδια σου για μία ώρα. Έτσι είναι. Αφού με έπεισαν στην αρχή να μπω, ξεκίνησα λίγο να ξεφυσάω, λίγο να βρίζω χαριτωμένα και πρέπει να είπα πάνω από 10 φορές την φράση “δεν είναι δυνατόν”. Φυσικά μετά από ένα τέταρτο το συνηθίζεις, συνειδητοποιείς πως είναι δίπλα σου δεκάδες άτομα που κάνουν το ίδιο και ξεκινάς να περπατάς πιο άνετα. Και εδώ είναι το νόημα. Αφού τα καταφέρεις, μετά το μόνο που μένει είναι να απολαύσεις όλο το μεγαλείο της φύσης.

Η πεζοπορία που μπορείς να κάνεις στις όχθες του ποταμού Αχέροντα είναι τρομερή διότι το τοπίο είναι μοναδικό και πολύ όμορφο. Μπορείς πέρα από αυτό να κάνεις ιππασία, να δοκιμάσεις κανό ή καγιάκ ακόμα και ποδηλασία κατά μήκος του ποταμού. Υπάρχουν διάφορες επιλογές ανάλογα τα γούστα. Και αν πεινάσεις έχει δυο τρία μαγαζάκια με νόστιμο φαγητό ακριβώς πάνω στις όχθες του. Το νερό περνάει και από το χωριό Γλυκή που είναι εξίσου όμορφα και γραφικά για φαγητό. Χαλαρώνεις και ξεκουράζεσαι. Αν είσαι τυχερός θα δεις και περαστικούς να κάνουν ιππασία δίπλα σου στο ποτάμι.

Η αμμουδιά επίσης είναι μία πολύ γνωστή παραλία της Πρέβεζας που εκεί είναι οι εκβολές του ποταμού Αχέροντα και είναι ιδανική παραλία για οικογένειες και μικρά παιδιά. Τα νερά είναι ρηχά για άφθονο παιχνίδι και κόλπα μέσα στα κύματα.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα
Μαντάμ Μποβαρί

Μαντάμ Μποβαρί

Άλλωστε όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας όταν ρωτήθηκε για την μαντάμ Μποβαρί είπε μεταξύ άλλων “Η μαντάμ Μποβαρί κλαίει αυτή τη στιγμή σε κάποιο σπίτι …”

Περισσότερα