Γυναικοκτονία! Ξέρεις σίγουρα τί σημαίνει?

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Με αφορμή τα γεγονότα που συμβαίνουν και δεν έχουν σταματημό στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, αποφάσισα να σας κατατοπίσω για το τί ακριβώς είναι η γυναικοκτονία και οι διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με τον όρο ανθρωποκτονία ή δολοφονία.

Είναι ένας όρος με σημαντική βαρύτητα. Οι λέξεις που παρουσιάζουν θέματα βίας, διαφορετικότητας και κοινωνικοποίησης, μπορεί να έχουν βγει στο επίκεντρο, αλλά θα ήταν προτιμότερο να τις χρησιμοποιούμε με κάποια στοιχειώδης γνώση. Αυτοί οι ορισμοί είναι σαν χείμαρρος που όποιος δεν ξέρει για τί ακριβώς μιλάνε, τις αναφέρει και παίρνει στο ρέμα και ένα σωρό άλλες μαζί.

Όσο πιο συχνά συμβαίνει κάτι, όπως η γυναικοκτονία ή το bullying, τόσο πιο εύκολα εξαγριώνεται ο κόσμος και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε να γίνονται διαδηλώσεις, να υπάρχουν άρθρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή το διαδίκτυο και περισσότερες καμπάνιες με βάση αυτό που απασχολεί και βρίσκεται στην επικαιρότητα. Και θέματα τόσο σοβαρά, πρέπει να ακούγονται συνέχεια ώστε να μην θάβονται μέσα στην ρουτίνα την καθημερινότητας.

Προφανώς και δεν είναι όλες οι ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες, γυναικοκτονίες.

Αν θέλουμε να αναφερθούμε στον όρο δολοφονία, θα πρέπει να εννοούμε κάποιον φόνο που διαπράττεται με δόλο, δηλαδή με σχέδιο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής κατάταξης. Άρα αυτό έχει και μεγαλύτερη υπόσταση στο δικαστήριο.
Αν θέλουμε να αναφερθούμε στον όρο ανθρωποκτονία, τότε αναφερόμαστε στο γενικό της πράξης. Για οποιονδήποτε φόνο ενός ανθρώπου από άλλον άνθρωπο, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα σχέδιο. Για παράδειγμα να υπάρχει φόνος χωρίς πρόθεση. Σε κάθε όρο βέβαια υπάρχουν και τα παρακλάδια που χωρίζουν τις πράξεις, πιο λεπτομερέστατα ώστε να κατατάσσονται ανάλογα με τα κίνητρα.
Φυσικά μέσα στην λέξη γυναικοκτονία υπάρχει ο όρος δολοφονία. Γυναικοκτονία όμως είναι κάτι σαν υποσημείωση, είναι κάτι το διαφορετικό, κάτι που το αναφέρουμε για να μείνει, πού όταν συμβαίνει είναι ξεκάθαρο πως δεν αναφερόμαστε σε μία απλή δολοφονία γυναίκας. Και αυτό συμβαίνει διότι δεν είναι ένα τυχαίο συμβάν ανάμεσα στα τόσα χρόνια. Μιλάμε για παραδείγματα καθημερινά πλέον. Γυναικοκτονίες που γίνονται και μετά οι ένοχοι παραδίνονται μόνοι τους στην αστυνομία.

Προφανώς και δεν είναι όλες οι ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες, γυναικοκτονίες.

Στην λέξη γυναικοκτονία φαίνεται ξεκάθαρα πως το θύμα είναι η γυναίκα. Η πρώτη αναφορά στον όρο γυναικοκτονία έγινε κάπου στο 1800 και μετά. Βάση βιβλίων ο όρος γυναικοκτονία δεν περιλαμβάνεται στους νόμους καμίας ευρωπαϊκής χώρας, παρόλο που η κακοποίηση γυναικών βρίσκεται στην πρώτη θέση γυναικείας θνησιμότητας στην Ευρώπη, σε ηλικιακές ομάδες μεταξύ 15-45. Όταν λοιπόν η πλειοψηφία των εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια κλίνει προς τις γυναίκες, από εκεί και πέρα μετά ξεκινάς να καταγράφεις τους λόγους και να συνειδητοποιείς πως μπορείς να βάλεις ταμπέλα σε όλη αυτή την εμφύλια βία.

Ανάμεσα σε τόσα συμβάντα, έχουν γίνει δολοφονίες σε γυναίκες για λόγους όπως:

 • εξαιτίας του φύλου τους
 • από ερωτικό σύντροφο/σύζυγο νυν ή πρώην, κατά τη διάρκεια γάμου/σχέσης/χωρισμού/διαζυγίου μέσω πράξης βίας
 • ως αποτέλεσμα μισογυνισμού από πράξη βασανισμού
 • για εγκλήματα ”τιμής” και ”πάθους”
 • δολοφονία γυναικών σε καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων
 • για εμπορία γυναικών

Αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και στους άντρες και υπήρχαν τόσα στοιχεία και τέτοιος μεγάλος αριθμός δολοφονιών, σίγουρα θα μιλούσαμε για μία αντίστοιχη ανδροκτονία. Με βάση τα στοιχεία όμως που έχουμε είναι ξεκάθαρα περισσότερες υποθέσεις με τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε.

Μερικά στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε είναι:

 1. Η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. 2021
 2. Η 18χρονη Ζωή Κάτω Πατήσια. 1987
 3. Η 31χρονη Τζούλι. 1999
 4. Η 20χρονη Κική από την Βέροια. 2005
 5. Η 25χρονη Αδαμαντία στη Σαντορίνη. 2008
 6. Η 22χρονη Ανδριάνα στη Καστοριά. 2011
 7. Η Παναγιώτα στην Φιλοθέη. 2008
 8. Η Ελένη στην Λίνδο. 2018
 9. Η 28χρονη Αγγελική στην Κέρκυρα. 2019
 10. Η 50χρονη Μαίρη στη Μακρακώμη. 2020
 11. Η 52χρονη στην Καλαμπάκα. 2020
 12. Η 44χρονη στη Μάνη. 2020
 13. Η 43χρονη Φωτεινής-Σβετλάνας στο Λουτράκι. 2020
 14. Η 28χρονη Κωνσταντίνα στη Μακρινίτσα. 2021
 15. Η 64χρονη Ελένη στην Αγία Βαρβάρα. 2021
 16. Η 31χρονη στην Δάφνη. 2021
 17. Η 43χρονη στη Λάρισα. 2021
 18. Η 26χρονη Γαρυφαλλιά στην Φολέγανδρο. 2021
 19. Η 54χρονη στα Χανιά. 2021
 20. Η 47χρονη γυναίκα στο Ρέθυμνο, 2021
  Υπάρχουν και άλλες….πολλές….παντού στον κόσμο.

Έρευνες του ΟΗΕ δείχνουν κατά μέσον όρο 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά

Και ναι οκ το έγκλημα είναι έγκλημα όπως και να λέγεται και ευτυχώς αναγνωρίζεται, αλλά είναι καλύτερο να αναγνωρίζεται με την σωστή ονομασία ώστε να μπορεί να καταγράφεται σωστά και να μπορούμε να κατανοήσουμε όλοι εμείς τί ακριβώς συμβαίνει ώστε να δίνουμε την βαρύτητα που αρμόζει. Η αφαίρεσης ζωής γυναικών επειδή είναι γυναίκες δεν αποτελεί καινούριο αδίκημα, αλλά θα πρέπει να τιμωρείται βαρύτερα. Ίσως έτσι σταματήσει.

Ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί τον όρο γυναικοκτονία για να φερθεί ρατσιστικά προς το ανδρικό φύλο. Οι λογικοί τουλάχιστον και εκείνοι που βλέπουν πραγματικά όσα γίνονται.
Άνδρες ευτυχώς υπάρχουν πολλοί και έντιμοι που μπορείς να τους παρουσιάσεις ως πρότυπα. Δεν βάζουμε όλο τον κόσμο στην ίδια μεριά. Δυστυχώς υπάρχουν και ανδροκτονίες!

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα