Με αφορμή τα γεγονότα που συμβαίνουν και δεν έχουν σταματημό στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, αποφάσισα να σας κατατοπίσω για το τί ακριβώς είναι η γυναικοκτονία και οι διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με τον όρο ανθρωποκτονία ή δολοφονία.
Είναι ένας όρος που έχει τόσο μεγάλη σημασία και βαρύτητα, αλλά από την άλλη έχει γίνει και λίγο της μόδας όπως η λέξη διαφορετικότητα και αυτό είναι άλλο εξίσου σημαντικό θέμα που δεν μπορούμε να το αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο. Αυτές οι λέξεις είναι σαν χείμαρρος που όποιος δεν ξέρει ακριβώς τί είναι ή πότε μπορεί να τις χρησιμοποιήσει, τις αναφέρει και παίρνει στο ρέμα και ένα σωρό άλλες μαζί.
Όσο πιο συχνά συμβαίνει κάτι, όπως η γυναικοκτονία ή το bullying, τόσο πιο εύκολα εξαγριώνεται ο κόσμος και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε να γίνονται διαδηλώσεις, να υπάρχουν άρθρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή το διαδίκτυο, περισσότερες καμπάνιες με βάση αυτό που απασχολεί και βρίσκεται στην επικαιρότητα. Και θέματα τόσο σοβαρά πρέπει να ακούγονται συνέχεια ώστε να μην θάβονται κάτω από την σκόνη των ημερών.
Είναι σοβαρό ΝΑΙ
Αν θέλουμε να αναφερθούμε στον όρο δολοφονία θα πρέπει να εννοούμε κάποιον φόνο που διαπράττεται με δόλο, δηλαδή με σχέδιο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής κατάταξης. Άρα αυτό έχει και μεγαλύτερη υπόσταση στο δικαστήριο. Αν θέλουμε να αναφερθούμε στον όρο ανθρωποκτονία τότε αναφερόμαστε στο γενικό της πράξης. Για οποιονδήποτε φόνο ενός ανθρώπου από άλλο άνθρωπο, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα σχέδιο, μπορεί δηλαδή να υπάρχει φόνος χωρίς πρόθεση. Σε κάθε όρο βέβαια υπάρχουν και τα παρακλάδια που χωρίζουν τις πράξεις ακόμα πιο λεπτομερέστατα ώστε να κατατάσσονται ανάλογα με τα κίνητρα.
Φυσικά μέσα στην λέξη γυναικοκτονία υπάρχει ο όρος δολοφονία. Προφανώς δεν είναι όλες οι ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες, γυναικοκτονίες. Γυναικοκτονία όμως είναι κάτι σαν υποσημείωση, είναι κάτι το διαφορετικό, κάτι που το αναφέρουμε για να μείνει, πού όταν συμβαίνει είναι ξεκάθαρο πως δεν αναφερόμαστε σε μία απλή δολοφονία γυναίκας. Και αυτό συμβαίνει διότι δεν είναι ένα τυχαίο συμβάν ανάμεσα στα τόσα χρόνια. Μιλάμε για παραδείγματα καθημερινά πλέον. Γυναικοκτονίες που γίνονται και μετά οι ένοχοι παραδίνονται μόνοι τους στην αστυνομία.
Προφανώς και δεν είναι όλες οι ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες, γυναικοκτονίες. Στην λέξη γυναικοκτονία φαίνεται ξεκάθαρα πως το θύμα είναι η γυναίκα. Η πρώτη αναφορά στον όρο γυναικοκτονία έγινε κάπου στο 1800 και μετά. Διάβασα και έμαθα πως όρος γυναικοκτονία δεν περιλαμβάνεται στους νόμους καμίας ευρωπαϊκής χώρας, παρόλο που η κακοποίηση γυναικών βρίσκεται στην πρώτη θέση γυναικείας θνησιμότητας στην Ευρώπη, σε ηλικιακές ομάδες μεταξύ 15-45. Όταν λοιπόν η πλειοψηφία των εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια κλίνει προς τις γυναίκες, από εκεί και πέρα μετά ξεκινάς να καταγράφεις τους λόγους και να συνειδητοποιείς πως μπορείς να βάλεις ταμπέλα σε όλη αυτή την εμφύλια βία.
Ανάμεσα σε τόσα συμβάντα, έχουν γίνει δολοφονίες σε γυναίκες για λόγους όπως:
- εξαιτίας του φύλου τους
- από ερωτικό σύντροφο/σύζυγο νυν ή πρώην, κατά τη διάρκεια γάμου/σχέσης/χωρισμού/διαζυγίου μέσω πράξης βίας
- ως αποτέλεσμα μισογυνισμού από πράξη βασανισμού
- για εγκλήματα ”τιμής” και ”πάθους”
- δολοφονία γυναικών σε καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων
- για εμπορία γυναικών
Αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και στους άντρες και υπήρχαν τόσα στοιχεία και τέτοιος μεγάλος αριθμός δολοφονιών, σίγουρα θα μιλούσαμε για μία αντίστοιχη ανδροκτονία. Με βάση τα στοιχεία όμως που έχουμε είναι ξεκάθαρα περισσότερες υποθέσεις με τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε.
Μερικά στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε είναι:
- Η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. 2021
- Η 18χρονη Ζωή Κάτω Πατήσια. 1987
- Η 31χρονη Τζούλι. 1999
- Η 20χρονη Κική από την Βέροια. 2005
- Η 25χρονη Αδαμαντία στη Σαντορίνη. 2008
- Η 22χρονη Ανδριάνα στη Καστοριά. 2011
- Η Παναγιώτα στην Φιλοθέη. 2008
- Η Ελένη στην Λίνδο. 2018
- Η 28χρονη Αγγελική στην Κέρκυρα. 2019
- Η 50χρονη Μαίρη στη Μακρακώμη. 2020
- Η 52χρονη στην Καλαμπάκα. 2020
- Η 44χρονη στη Μάνη. 2020
- Η 43χρονη Φωτεινής-Σβετλάνας στο Λουτράκι. 2020
- Η 28χρονη Κωνσταντίνα στη Μακρινίτσα. 2021
- Η 64χρονη Ελένη στην Αγία Βαρβάρα. 2021
- Η 31χρονη στην Δάφνη. 2021
- Η 43χρονη στη Λάρισα. 2021
- Η 26χρονη Γαρυφαλλιά στην Φολέγανδρο. 2021
- Η 54χρονη στα Χανιά. 2021
- Η 47χρονη γυναίκα στο Ρέθυμνο, 2021
Υπάρχουν και άλλες….πολλές….παντού στον κόσμο.
Έρευνες του ΟΗΕ δείχνουν κατά μέσον όρο 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά
Και ναι οκ το έγκλημα είναι έγκλημα όπως και να λέγεται και ευτυχώς αναγνωρίζεται, αλλά είναι καλύτερο να αναγνωρίζεται με την σωστή ονομασία ώστε να μπορεί να καταγράφεται σωστά και να μπορούμε να κατανοήσουμε όλοι εμείς τί ακριβώς συμβαίνει ώστε να δίνουμε την βαρύτητα που πρέπει. Η αφαίρεσης ζωής γυναικών επειδή είναι γυναίκες δεν αποτελεί καινούριο αδίκημα, αλλά θα πρέπει να τιμωρείται βαρύτερα. Ίσως έτσι σταματήσει.
Ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί τον όρο γυναικοκτονία για να φερθεί ρατσιστικά προς το ανδρικό φύλο. Οι λογικοί τουλάχιστον και εκείνοι που βλέπουν πραγματικά όσα γίνονται. Διότι είναι πολλά κι εκείνα τα θετικά που μπορούμε να αναγνωρίσουμε για το ανδρικό φύλο. Δεν βάζουμε όλο τον κόσμο στο ίδιο σακί. Βεβαίως υπάρχουν και ανδροκτονίες! Η γυναίκα είναι από την φύση της πιο αδύναμο φύλο από τον άνδρα, άσχετα αν έχουμε φτάσει στον 21 πρώτο αιώνα και γνωρίζουμε πλέον πως οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να είναι από μόνη της ανεξάρτητη και δυνατή. Εκ φύσεων όμως, και μόνο σε θέμα δυναμισμού οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν την ίδια σωματική δύναμη με τους άντρες.