Εμμονή η selfie?

KSΞN

Φιλιά TS!

Κάπου διάβασα πως τα φίλτρα στις φωτογραφίες σε όλα αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει η νέα μάστιγα της εποχής μας. Οι ώρες που περνάμε μέσα στον ίντερνετ είτε για επαγγελματικούς, είτε για ψυχαγωγικούς λόγους είναι πάρα πάρα πολλές. Και οι ηλικίες διαφοροποιούνται διότι κάθε μία βρίσκει τον δικό της λόγο για να το κάνει. Οι φωτογραφίες έχουν γίνει το αγαπημένο μας χόμπι.

Πόσο σε επηρεάζουν?

Είχα από πάντοτε μία έντονη αγάπη για τις φωτογραφίες, χωρίς συγκεκριμένο λόγο από τότε που ήμουν πολύ μικρή. Ένιωθα πως δημιουργούσα και φύλαγα τις αναμνήσεις μου με έναν από τους πιο όμορφους τρόπους που θα μπορούσα. Σε μια φωτογραφία μπορείς να αποτυπώσεις τις πιο ωραίες στιγμές σου, τις πιο αστείες ακόμα και τις πιο σημαντικές.

Τα πορτρέτα έχουν την εποχή τους. Η μεγαλύτερη γκάμα φωτογραφιών αποτυπώνει τον εαυτούς μας, μας δείχνει μόνους μας, να προσπαθούμε να πιάσουμε το μοναδικό στιγμιότυπο μας στην καλύτερη εκδοχή του. Τί θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τα φίλτρα λοιπόν? Πόσο συχνά θα βγάζαμε τις περιβόητες selfies?

BELIEVE in your … ”selfie”

Ναι είναι ωραίο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αποφασίσεις να βγάλεις μια φωτογραφία να φαίνεσαι περιποιημένη, λαμπερή ακόμα και λίγο ηλιοκαμένη αν το θέλεις. Τί θα γίνει όμως αν βγάλεις μία απλή φωτογραφία με το κανονικό χρώμα ματιών σου που μπορεί να είναι ένα απλό καφέ ή με ένα απλό κοτσιδάκι στα μαλλιά? Αν το σκεφτείς είναι τρομακτικό πόσο μπορούμε να διαφοροποιήσουμε μία selfie μας. Τί μπορεί να εκφράζει ο εθισμός των φίλτρων στις φωτογραφίες και πόσο ψυχωτικό έχει γίνει?

Πόσο ψυχολογικά καταστροφικό μπορεί να γίνει αυτό για ένα μικρό παιδί ή για κάποιον που δεν έχει τόσο υψηλή αυτοπεποίθηση? Όλο αυτό παραπέμπει σε μία ασυλλόγιστη ματαιοδοξία. Δεν πρέπει οι μικρότεροι να νιώθουν άσχημοι με την διαφορετικότητα του εαυτού τους. Ο κάθε ένας μας είναι ξεχωριστός και πρέπει να είναι υπερήφανος με ότι του έχει δοθεί στην εμφάνιση του. Τα μικρά πράγματα στην εμφάνισή μας, δίνουν στον κάθε ένα την ταυτότητα του. Ακόμα και τα σημάδια που μπορεί να έχεις, δεν είναι τέλεια όμως δείχνουν κάτι από τις εμπειρίες σου και από όσα έχεις ζήσει.

Μέρα με την μέρα προσπαθείς να φτιάξεις έναν απλό φωτισμό σε μια φωτογραφία, αν όμως κοιτάξεις πιο βαθιά θα διαπιστώσεις πως μπαίνεις σε μία άλλη διάσταση πραγματικότητας διότι ένα απλό πρόγραμμα θα μπορούσε να σου αλλάξει όλα τα σημεία του σώματος που δεν σου αρέσουν και όχι μόνο τον φωτισμό.

Από τη μία το ανέβασμα φωτογραφιών στο ίντερνετ μπορεί ως ένα βαθμό, να βελτιώνει την ψυχολογία, από την άλλη όμως οι φωτογραφίες, αν έχουν δεχτεί σοβαρό φιλτράρισμα μπορεί να χαρακτηριστούν ψεύτικες. Έρευνες έχουν δείξει πως το μεγαλύτερο ποσοστό κοριτσιών νεαρής ηλικίας δεν θέλουν ούτε σκοπεύουν να ανεβάσουν αφιλτράριστες εικόνες ώστε να φανούν οι ατέλειες τους στο κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Η εξωτερική εμφάνιση γίνεται εμμονή για πολλά άτομα διαφόρων ηλικιών και το χειρότερο είναι πως ανάμεσα τους βρίσκονται πολλά παιδιά.

Δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω και τα τραγικά περιστατικά που οδήγησαν άτομα στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς και άτομα που έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να βγάλουν μία selfie σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο. Μην πάμε μακρυά έχει συμβεί και στην Ελλάδα.

Και ναι! Η επιρροή όλων αυτών είναι μεγάλη διότι αυξάνει την κοινωνικότητα και την επικοινωνία. Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα όμως (αν όχι όλα) βασίζονται στο θέμα της εικόνας για αυτό και όλη αυτή η αλόγιστη χρήση αποκτά ένα πρόβλημα εθισμού και ναρκισσισμού. Ψυχολόγοι αναφέρουν πως έχουν περιστατικά με εθισμό για την εμφάνιση τους στα κοινωνικά δίκτυα και αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό και στην χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Το θέμα είναι πώς αν νιώθεις περίεργα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείς φίλτρα καθώς ανεβάζεις τις δικές σου φωτογραφίες, μπορείς να μειώσεις τις προσπάθειες σου και να αρκεστείς σε μια απλή φωτογραφία. Βάλε στην ημέρα σου άλλα πράγματα σημαντικότερα για την εξέλιξη του χαρακτήρα σου και απόλαυσε τις στιγμές σου χωρίς να σε νοιάζει τι θα πει ο άλλος που θα σε δει. Το μέτρο σε ότι και αν κάνεις να θυμάσαι πως ειναι ο καλύτερος δάσκαλος.

Σκεφτείτε τί θα γινόταν αν από αύριο σβήναμε όλοι τα προφίλ μας!

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα

White Holidays Project

Κάνοντας βόλτες στα αγαπημένα μας νησιά και γνωρίζοντας κόσμο, χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω επιχειρήσεις με τις οποίες ασχολούνται νέα παιδιά και προσπαθούν να δώσουν τον

Περισσότερα