Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Το Human Library ή αλλιώς “Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη” δεν είναι μια κλασική βιβλιοθήκη που θα περάσεις τον χρόνο σου διαβάζοντας διάφορα βιβλία που σε ενδιαφέρουν. Εκεί υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν μέρος σε διάφορες συναντήσεις με σκοπό να μοιραστούν τις ιστορίες τους και με τη σειρά τους να στοχεύσουν στο να αποβάλουν διάφορες προκαταλήψεις. Σχεδόν πάντα, το πρόσωπο κάποιου ανθρώπου δεν δείχνει από μόνο του τί έχει περάσει ο καθένας και πόσο δύσκολες στιγμές έχει ζήσει.

Η κλασική βιβλιοθήκη είναι γεμάτη βιβλία και συνήθως χωρίς φασαρία για να μπορούν οι άνθρωποι να διαβάζουν ήρεμοι. Η ανθρώπινη βιβλιοθήκη όμως έχει ψιθύρους ακόμα και κανονικούς τόνους ομιλίας. Έχει ανθρώπους που παρακολουθούν πραγματικά τί έχει στιγματίσει την ζωή του συνομιλητή τους. Έχει συναισθήματα. Η ανθρώπινη βιβλιοθήκη έχει καθιερωθεί σε διάφορες χώρες σαν ένα πρωτοποριακό σχέδιο με στόχο την πραγματική ανθρώπινη επαφή μεταξύ ατόμων για διάφορα θέματα συζήτησης. Ο κάθε άνθρωπος μεταφέρει τις δικές του εμπειρίες και τα δικά του βιώματα από την καθημερινή του ζωή.

Η ιδέα αυτή έχει ξεκινήσει από τη Δανία το 2000, όπου άνθρωποι με διαφορετική θρησκεία, εθνικότητα ή διαφορετικές ιδεολογίες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με εκείνους που ήθελαν να τις ακούσουν. Στην Ελλάδα αυτό το γεγονός έλαβε μέρος για πρώτη φορά το 2009. Η βιβλιοθήκη των ανθρώπων πηγαίνει από πόλη σε πόλη και δεν έχει ένα μόνο μέρος/κτήριο που φιλοξενείται. Κάθε ένας που θέλει να συμμετάσχει, έχει διάρκεια μισή ώρα και μπορούν να παρευρεθούν ως και τρία άτομα. Στην Ελλάδα παρέχει ακόμα και διερμηνέα στην Νοηματική Γλώσσα, καθώς και το σύστημα ανάγνωσης και γραφής τυφλών ώστε να μπορούν όλοι να πάρουν μέρος. Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη μπορεί είναι ένα γεγονός που θα σε εκπλήξει. Όπως τα βιβλία δεν σου δείχνουν από την αρχή το τέλος της ιστορίας, ίσα ίσα ανάμεσα στα κεφάλαια μπορεί να μπερδευτείς, έτσι και η επαφή με τους ανθρώπους σε αυτές τις βιβλιοθήκες, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από αυτό που περιμένεις να ακούσεις.

Η βιβλιοθήκη των ανθρώπων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να σκεφτούμε αυτό: Η πλοκή ενός βιβλίου μπορεί να διαψεύσει την εικόνα που είχαμε σχηματίσει για εκείνο από την όψη του εξωφύλλου του, έτσι και η ιστορία ενός ανθρώπου δεν μπορεί να οριστεί από την εξωτερική του εμφάνιση ή το πρόσωπο του. Μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο ανοιχτά και να μην βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους γύρω μας σχετικά με τα τόσα στερεότυπα που μας περικλείουν.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα