25 Νοεμβρίου Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Δεν έχω συναντήσει περισσότερες περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών, όσες έχω συναντήσει τα τελευταία ένα-δυο χρόνια στη ζωή μου. Και αν υπήρχαν, δεν ακουγόντουσαν τόσο. Όχι πως αυτό είναι κάτι που αλλάζει το πρόβλημα. Ίσα ίσα όταν είναι κάτι τόσο φανερό ώστε να ταρακουνήσει και να ξεσηκώσει μία ομάδα ατόμων, τότε καταλαβαίνεις πως πρόκειται για πανδημία.

Ο άνδρας και η γυναίκα είναι ίσοι, όχι ίδιοι!

Η γυναίκα φίλε μου/φίλη μου είναι από την φύση της πιο αδύναμη από έναν άντρα. Μην τρέξεις να με φας. Αναφέρομαι καθαρά και μόνο στην ανατομία των ατόμων. Το μυϊκό σύστημα των ανδρών, χάρη στην τεστοστερόνη, είναι κατά 20-25% πιο ανεπτυγμένο από αυτό των γυναικών. Μιλάμε πάντα για την πλειοψηφία των γυναικών καθώς υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αν αναφερθώ σε δικαιώματα, ο άντρας και η γυναίκα δεν έχουν καμία διαφορά. Δικαιώματα έχουμε όλοι και είναι ξεκάθαρα ίσα. Κάθε ένας μπορεί να πιστεύει σε ότι θέλει, να φοράει ότι θέλει, να δουλεύει όπου θέλει, να κάνει ότι θέλει, εφόσον δεν δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιον άλλον. Το κομμάτι της κακοποίησης όμως σε μία γυναίκα, ξεκινάει συνήθως από το ότι ο άνδρας είναι πιο δυνατός.

Η βία που ασκείται γενικά σε κάποιον, είτε ειδικά σε μία κοπέλα, πέρα από προσβλητική, προβληματική είναι και ντροπιαστική για την υπόλοιπη κοινωνία που πολλοί πασχίζουν κάθε μέρα να βάλουν ιδανικά και ηθικά στοιχεία στην καθημερινότητα μας. Έρευνες δείχνουν πως σημαντικό ρόλο σε έναν άνδρα παίζει η ανασφάλεια προς το άτομο του καθώς και άλλα ψυχολογικά κομμάτια που μόνο ένας ειδικός μπορεί να ασχοληθεί με αυτά.

Η βία παρουσιάζεται με πολλές μορφές. Μπορεί να υπάρξει σεξουαλική βία, ενδοοικογενειακή βία, βία γυναικών σε περίοδο πολέμου, χώρες που κάνουν ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων στις γυναίκες, γυναικοκτονίες, κορίτσια που τα παντρεύουν σε πολύ μικρή ηλικία, βία από εγχώριες επιθέσεις έως και εμπορία γυναικών. Υπάρχουν κοινωνίες δυστυχώς που δεν πρόκειται να ξεφύγουν ποτέ από αυτή τη νοοτροπία και όλα αυτά τα χρόνια συμβάλουν σε όλη αυτή τη φθορά.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ποινικό αδίκημα.

Φέτος, λόγω αυξημένων κρουσμάτων, υπάρχουν πολλές καμπάνιες με τίτλο κινήματος –ME TOO- όπως και στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουν σε όλες αυτές τις γυναίκες ότι μπορούν να μιλήσουν. Πρέπει να ξέρουν πως δεν είναι μόνες τους και πως υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που μπορούν να τις βοηθήσουν από διάφορες οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν την προστασία των κακοποιημένων γυναικών. Όταν μία γυναίκα βρίσκει το θάρρος να μιλήσει, είτε εγκαίρως είτε αργότερα, αυτό και μόνο έχει σημασία. Να βρει το άτομο υποστήριξη, χωρίς κριτική. Τέτοια περιστατικά βίας μπορεί να προέρχονται όχι μόνο από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και από το επαγγελματικό. Πρέπει οι περιπτώσεις βίας να βγαίνουν στο φως ώστε να μεγεθύνουμε το πρόβλημα και να ξέρουν όλοι πως δεν θα υπάρχει κάλυψη ξανά.

Σεξουαλική παρενόχληση είναι αν:

  • Η πίεση για σεξουαλική επαφή.
  • Σεξουαλικές πράξεις ή αγγίγματα χωρίς την θέληση σου.
  • Μηνύματα ή κλήσεις σεξουαλικού περιεχομένου.
  • Έκφυλα/ακατάλληλα σχόλια και χειρονομίες ή σεξουαλικά αστεία.
  • Ομιλία και επαφή σε υπερβολικά κοντινή απόσταση. Κατάχρηση προσωπικού χώρου.
  • Προβολή γεννητικών οργάνων.
  • Η εξαναγκαστική προβολή πορνογραφικού υλικού σε κάποιον.
  • Δωροδοκία με αντάλλαγμα σεξουαλικές πράξεις.

Η Lacta και το κέντρο Διοτίμα έφτιαξαν αυτό το βίντεο για τις γυναίκες που δεν πρόλαβαν…

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα