Δεν έχω συναντήσει περισσότερες περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών, όσες έχω συναντήσει τα τελευταία ένα-δυο χρόνια στη ζωή μου. Και αν υπήρχαν, τουλάχιστον δεν ακουγόντουσαν τόσο. Όχι πως αυτό είναι κάτι που αλλάζει το πρόβλημα. Ίσα ίσα όταν είναι κάτι τόσο φανερό ώστε να ταρακουνήσει μία ομάδα ατόμων και να ξεσηκωθεί, τότε καταλαβαίνεις πως είναι καλύτερα που δεν μένει κρυφό.
Η γυναίκα φίλε μου/φίλη μου είναι από την φύση της πιο αδύναμη από έναν άντρα. Μιλάμε πάντα για την πλειοψηφία των γυναικών καθώς υπάρχουν και εξαιρέσεις. Φυσικά και δεν αναφέρομαι σε δικαιώματα. Δικαιώματα έχουμε όλοι και είναι ξεκάθαρα ίσα. Αναφέρομαι στην σωματική κατασκευή ενός άντρα και μιας γυναίκας. Καθένας από τους δύο μπορεί να πιστεύει σε ότι θέλει, να φοράει ότι θέλει, να δουλεύει όπου θέλει, να κάνει ότι θέλει εφόσον δεν δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιον άλλον. Ένας άντρας όμως συνήθως είναι πιο δυνατός από μία γυναίκα. Άρα εκεί ξεκινάει το κομμάτι της κακοποίησης σε μία κοπέλα. Για αρχή η πρώτη σκέψη είναι πως είναι πιο δυνατός, άρα το θύμα δεν μπορεί να αντιδράσει λόγω σωματικής δύναμης.
Η βία που ασκεί κάποιος σε μία κοπέλα ή σε μία γυναίκα πέρα από προσβλητική, προβληματική είναι και ντροπιαστική για την υπόλοιπη κοινωνία που πολλοί πασχίζουν κάθε μέρα να βάλουν ιδανικά και ηθικά στοιχεία στην καθημερινότητα μας. Για να ασκήσεις βία σε κάποια γυναίκα το λιγότερο που μπορώ να σκεφτώ είναι πόσο αποτυχημένη είναι η ζωή και ο ρόλος του εκάστοτε άντρα για να μπει στο σημείο αυτό. Ξεκάθαρα σημαντικό ρόλο παίζει και η ανασφάλεια ή άλλα ψυχολογικά κομμάτια που μόνο ένας ειδικός μπορεί να ασχοληθεί με αυτά.
Η βία παρουσιάζεται με πολλές μορφές. Μπορεί να υπάρξει σεξουαλική βία, βία γυναικών σε περίοδο πολέμου, χώρες που κάνουν ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων στις γυναίκες, γυναικοκτονίες, κορίτσια που τα παντρεύουν σε πολύ μικρή ηλικία, βία από εγχώριες επιθέσεις έως και εμπορία γυναικών. Υπάρχουν κοινωνίες δυστυχώς που δεν πρόκειται να ξεφύγουν ποτέ από αυτή τη νοοτροπία και όλα αυτά τα χρόνια συμβάλουν σε όλη αυτή τη φθορά.
Δεν υπάρχουν εγκλήματα πάθους. Η αγάπη δεν σκοτώνει.
Φέτος, λόγω αυξημένων κρουσμάτων, υπάρχουν πολλές καμπάνιες με τον τίτλο του κινήματος –ME TOO- και στην Ελλάδα, ώστε να υπενθυμίζουν σε όλες αυτές τις γυναίκες ότι μπορούν να μιλήσουν. Να νιώθουν πως δεν είναι μόνες τους και υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που μπορούν να τις καταλάβουν και να τις βοηθήσουν από διάφορες οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν την προστασία των κακοποιημένων γυναικών. Οι γυναίκες που δέχονται οποιαδήποτε άσκηση βίας και βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν, είτε εγκαίρως είτε αργότερα δεν παίζει κανένα ρόλο αυτό, το αναφέρουν για να καταλάβει ο κόσμος τί γίνεται στα διάφορα επαγγέλματα ή στις διάφορες σχέσεις, κερδίζοντας έτσι τον υποστηρικτικό ρόλο που χρειάζονται. Για να μιλήσεις για κάτι τόσο σοβαρό θέλει υποστήριξη και ενσυναίσθηση από τον παρατηρητή, όπως και να το κάνουμε. Η περίπτωση οποιασδήποτε κακοποίησης πρέπει να βγαίνει στο φως για να καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψη του ή την προσωπική βιωματική εμπειρία του όποτε θέλει εκείνος ή όπου κι αν βρίσκεται, ώστε να μπορούν και οι υπόλοιποι να έχουν την δική τους άποψη πάνω σε αυτό. Για αυτό είμαστε άνθρωποι και έχουμε λογική. Για να μπορούμε μέσω διαλόγου να εκφραζόμαστε.
Σεξουαλική παρενόχληση είναι αν:
- Η πίεση για σεξουαλική επαφή.
- Σεξουαλικές πράξεις ή αγγίγματα χωρίς την θέληση σου.
- Μηνύματα ή κλήσεις σεξουαλικού περιεχομένου.
- Έκφυλα/ακατάλληλα σχόλια και χειρονομίες ή σεξουαλικά αστεία.
- Ομιλία και επαφή σε υπερβολικά κοντινή απόσταση. Κατάχρηση προσωπικού χώρου.
- Προβολή γεννητικών οργάνων.
- Η εξαναγκαστική προβολή πορνογραφικού υλικού σε κάποιον.
- Δωροδοκία με αντάλλαγμα σεξουαλικές πράξεις.
Η Lacta και το κέντρο Διοτίμα έφτιαξαν αυτό το βίντεο για τις γυναίκες που δεν πρόλαβαν…