Ζάχαρη και παιδί

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Ένα θέμα κάπως ιδιαίτερο για διάφορες μανούλες. Το θέμα της ζάχαρης λοιπόν. Κάποιες δεν θέλουν ούτε να το ακούνε για τα παιδιά τους, άλλες πάλι δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Είναι όντως πρόβλημα τελικά?

Πρέπει να γνωρίζεις αρχικά, πως όλα τα τρόφιμα σχεδόν που καταναλώνεις εσύ και το παιδί σου περιέχουν ζάχαρη από μόνα τους, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να μην λαμβάνει τον συγκεκριμένο υδατάνθρακα και να τον κόψεις μαχαίρι. Τώρα αν εσύ προτιμάς να αποφεύγεις να βάζεις επιπλέον ζάχαρη στα φαγητά, αυτό είναι άλλο θέμα. Το ότι θα καταφέρεις να την μειώσεις σε σημαντικό βαθμό, αυτό ναι αληθεύει.

  • Η ζάχαρη χρόνια τώρα θεωρείται βλαβερή για τα παιδιά, διότι ανεβάζει υψηλά τα επίπεδα του σακχάρου, πράγμα που δημιουργεί υπερκινητικότητα η οποία παραπέμπει και σε άλλα διάφορα προβλήματα.
  • Η ζάχαρη δημιουργεί ενέργεια. Για παράδειγμα αν φας ένα μήλο που είναι θρεπτικό το οποίο περιέχει (καλή) ζάχαρη από μόνο του, η ενέργεια σου θα αυξάνεται σταδιακά και θα πέφτει εξίσου σταδιακά ώστε να σε κρατάει σε μία σταθερή κατάσταση, παίρνοντας ταυτόχρονα ότι ωφέλιμο χρειάζεται ο οργανισμός. Η πρόσθετη ζάχαρη όμως (κακή) σε κάποιο γλυκό ή σε κάποιο ρόφημα αυτόματα θα αυξήσει γρήγορα την ενέργεια και θα την ρίξει απότομα χωρίς να έχεις κερδίσει κανένα θρεπτικό στοιχείο.
  • Η κατανάλωση της ζάχαρης δίνει θερμίδες στα παιδιά που τις ονομάζουμε κακές επειδή δεν περιέχουν βιταμίνες ή άλλα θρεπτικά συστατικά. Έχουμε δει δυστυχώς πολλές περιπτώσεις νεαρών ατόμων να οδηγούνται στην παχυσαρκία.
  • Η ζάχαρη στα μικρά παιδιά καταστρέφει πιο εύκολα τα δόντια και προκαλεί τερηδόνα. Η φύση έχει προνοήσει για την γεύση των τροφών τα οποία δεν χρειάζονται επιπλέον γλυκαντικά

Τα παιδιά κάτω των 2 ετών συνιστάται να μην λαμβάνουν καθόλου πρόσθετη ζάχαρη.

Τα παιδιά στις μικρότερες ηλικίες έχουν πολλά ερεθίσματα και δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολο να τα αποτρέψεις από τα πάντα. Προσπαθούμε λοιπόν τα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε από τα πιο εύκολα, ώστε μεγαλώνοντας να είμαστε πιο ήσυχοι γονείς όταν θα χρειαστεί να συνδυαστούν κι άλλα πράγματα μαζί, για παράδειγμα η ζάχαρα με το αναψυκτικό ή με άλλες όχι και τόσο καλές συνήθειες. Φυσικά και δεν θα βγάλουμε τα γλυκά εντελώς από την ζωή του παιδιού, αλλά το ιδανικό είναι, να υπάρχει μέτρο με τις ποσότητες που λαμβάνει.
Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα
Μαντάμ Μποβαρί

Μαντάμ Μποβαρί

Άλλωστε όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας όταν ρωτήθηκε για την μαντάμ Μποβαρί είπε μεταξύ άλλων “Η μαντάμ Μποβαρί κλαίει αυτή τη στιγμή σε κάποιο σπίτι …”

Περισσότερα