Τί ακούει το παιδί μου?

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Πάντα ήμουν ελεύθερη από τους γονείς μου στις προτιμήσεις μου ακόμα και από πολύ μικρή ηλικία, πράγμα περίεργο γιατί τους θεωρούσα παλαιών αρχών. Αναφέρομαι πάντα σε φυσιολογικά πράγματα. Δεν μου έλεγαν τί μουσική να ακούσω ή να μην βλέπω ταινίες με τέρατα, αλλά να σημειωθεί πως ήμουν ήσυχη σαν παιδάκι και δεν ζητούσα, ούτε έκανα παράλογα πράγματα. Δεν τους είχα δυσκολέψει και πολύ δηλαδή.

Μια μέρα γύρισε η μικρή μου από το σχολείο, άνοιξε την τηλεόραση και έβαλε ένα κομμάτι στο youtube το οποίο μιλούσε για ναρκωτικά, για άφθονο χρήμα και όπλα κι εκείνη το τραγουδούσε φωναχτά με μεγάλη ένταση και χαρά. Δεν λέω είχε ωραίο ξεσηκωτικό ρυθμό, αλλά αλίμονο αν καταλάβαινε κανείς τα όσα έλεγε. Εντωμεταξύ σε όλα αυτά τα νεόφερτα τραγούδια, που από ότι ξέρω ανήκουν στην τραπ μουσική, υπάρχουν μόνο ημίγυμνες γυναίκες που αναδεικνύουν τα όμορφα μέρη του σώματος τους σαν να μην διαθέτουν κάτι άλλο πάνω τους το οποίο αξίζει να σημειωθεί. Ας μην σχολιάσω τους στίχους και τους χαρακτηρισμούς που αναφέρουν διάφορους τρόπους να βγάλει κάποιος λεφτά χωρίς βέβαια να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε βατή πραγματικότητα.

-Πού το έμαθες αυτό?Σου αρέσει?
-Το τραγουδάμε με τα παιδιά στο σχολείο!

Να σημειωθεί πως στο σπίτι ακούγονται τραγούδια από παραδοσιακή μουσική, μέχρι χαλαρά ξένα rockakia και άντε στο τσακίρ κέφι να παίξει και καμιά Λένα Ζευγαρά.

Είναι η νέα μόδα στα σχολεία μου ανέφεραν άλλες μαμάδες, συμμαθητριών της μικρής.

Ποία είναι η θέση μου? Τί πρέπει να της πω? Να της απαγορεύσω να ακούει τέτοια τραγούδια? Και αν τα ακούει κρυφά? ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ. Και πέρα από αυτό συνειδητοποιείς πως το συγκεκριμένο είδος μουσικής έχει κάνει τεράστια επιτυχία σε όλους τους πιτσιρικάδες αντίστοιχης ηλικίας. Είναι απλά η γενιά.

Ο ειδικός λέει:

Ο ειδικός λέει πως πρέπει να μιλήσεις με το παιδί σου και να του εξηγήσεις για αρχή αν εσένα σου αρέσει ή όχι αυτό το είδος μουσικής. Τον λόγο που δεν το προτιμάς. Να το αφήνεις να ακούσει και να σχολιάζεις μαζί του όποιον περίεργο στίχο πιάνει το αυτί σου. Να είσαι και έτοιμη διότι οι ερωτήσεις θα πέσουν βροχή. Η παιδεία πέρα από το σχολείο προέρχεται και από το σπίτι σε ένα σημαντικό βαθμό. Μπορείς να δώσεις πράγματα στο παιδί που δεν θα τα πάρει ούτε θα τα μάθει στο σχολείο. Άρα ανέλαβε δράση.

Η μουσική αυτή αφορά μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παιδιών από 9 χρονών μέχρι 15 χρονών. Έχω δει αναφέρει ο ειδικός, παιδιά που μιλάνε για πολλά λεφτά ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρουν πόσο κάνει το playmobil που ήθελαν να αγοράσουν. Άρα πρέπει να εξηγήσεις στο παιδί όλο το θέμα των χρημάτων, άσχετα αν του αρέσει να τραγουδάει τέτοιους στίχους. Μπορεί να τα ακούει, αλλά παράλληλα θα ήταν ιδανικό να γνωρίζει τί γίνεται με αυτά τα θέματα και τί είναι στα αλήθεια σημαντικό.
Για να καταλάβεις πως ένα τραγούδι θίγει με αρνητικούς σχολιασμούς μία κοπέλα ή μετατρέπει τα λεφτά στο πιο ζηλευτό πράγμα στον κόσμο, δεν χρειάζεται και καμία ιδιαίτερη γνώση. Απλά μην ξεχνάς πως έχεις περάσει και εσύ από αυτή την ηλικία και σίγουρα αντιδρούσες με τις απότομες απαγορεύσεις και με τις φωνές των γονιών σου, άρα μην επιλέξεις να το κάνεις στο δικό σου παιδί. Το παιδί σου ζει σε μία μικρή δική του κοινωνία που μπορεί να προτιμάει να πηγαίνει με την μόδα και να αντιγράφει τα άλλα παιδάκια. Έτσι κάνουν σχεδόν όλα.

Σκέψου πως σαν το συγκεκριμένο τραγούδι, όταν θα μεγαλώσει μπορεί να συναντήσει ένα σωρό κινδύνους στον αληθινό κόσμο, οπότε το θέμα ειναι να του μιλήσεις, όπως πρέπει να συζητήσετε για τα ναρκωτικά, για τα ποτά και για ότι άλλο μπορεί να συναντήσει και πρέπει να προσέχει. Να του μάθεις πως πρέπει να σέβεται το γυναικείο φύλο. Να σέβεται τον έξω κόσμο και να αντιδράει σε ότι χρειάζεται και σε ότι το προσβάλει. Να μάθει πως η ευγένεια είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός που θα κουβαλάει πάντα μαζί του. Τα μάτια του να τα έχει ανοιχτά και τότε κάποια στιγμή τα λόγια σου θα έρθουν αυτόματα στο μυαλό του, όποτε τα χρειαστεί. Εσύ πρέπει να χτίζεις μια ασπίδα για όποτε την χρειαστεί.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα
Μαντάμ Μποβαρί

Μαντάμ Μποβαρί

Άλλωστε όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας όταν ρωτήθηκε για την μαντάμ Μποβαρί είπε μεταξύ άλλων “Η μαντάμ Μποβαρί κλαίει αυτή τη στιγμή σε κάποιο σπίτι …”

Περισσότερα