Τα παιδιά δεν χρειάζονται φωνές

KSΞN

Φιλιά TS!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Φτάνεις και εσύ στα όρια σου με το παιδί σου? Θες να φωνάξεις να σε ακούσει όλη γειτονιά γιατί ίσως έτσι καταλάβει τί δεν είναι σωστό από αυτά που κάνει? Αυτό δεν είναι λύση.
Και σίγουρα με τις φωνές δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτα από αυτά που θέλεις να του πεις.
Ίσα ίσα το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το γεμίσεις με θυμό και νευρά.
Α ναι ξέχασα! Ίσως να φωνάζει και εκείνο καθώς μεγαλώνει διότι θα πιστεύει πως έτσι θα πετύχει το σκοπό του. Με φωνές και διαταγές.

Παιδιά που έχουν ζήσει με φωνές και επιπλήξεις στο σπίτι, όχι απαραίτητα σε υπερβολικό βαθμό, μεγαλώνοντας παρουσίασαν προβληματικές συμπεριφορές όπως φοβίες και ανασφάλειες. Οι παιδικές ψυχές στιγματίζονται πιο εύκολα από ότι στους ενήλικες.

Πολλά άρθρα για την παιδική ψυχολογία, έχουν αναφέρει πως μερικές φορές ένας γονιός που φωνάζει, βρίσκεται ακριβώς στην ίδια βαθμίδα με τον γονιό που μπορεί να κακομεταχειριστεί το παιδί του. Οι φωνές στο σπίτι λοιπόν είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των σημερινών οικογενειών. Και είναι αρκετές μητέρες που ενώ προσπαθούν όλη μέρα να φέρονται ήρεμα στο παιδί τους και να μην χρησιμοποιούν υψηλούς τόνους στους διαλόγους τους, τυχαίνει να υπάρχει αυτή η μία ώρα της ημέρας που μπορεί να χάσουν τον έλεγχο. Έχουν χάσει όμως και το παιχνίδι?

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επιβληθώ στο παιδί μου?

Για αρχή πρέπει να κατανοήσεις πως το παιδί δεν σε ακούει αληθινά αν του φωνάξεις. Δεν έχεις κερδίσει την προσοχή και τον σεβασμό του. Ίσως να σταματήσει να κάνει αυτό που σε ενοχλεί διότι το πιο λογικό είναι να φοβηθεί παρά να καταλάβει ξεκάθαρα αυτό που προσπαθείς να του μεταδόσεις. Και μην ξεχνάς. Τις συμπεριφορές που λαμβάνει είναι οι ίδιες συμπεριφορές που θα χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο ή έξω σε μία βόλτα.

Να ξέρεις πως το παιδί χρειάζεται να ακούει καθημερινά τα ίδια πράγματα. Αυτά που είναι θετικά για εκείνο. Αν αναφέρεις μία φορά να μαζέψει τα παιχνίδια του, δεν θα το κάνει αυθόρμητα κάθε μέρα από μόνο του. Και είναι λογικό αυτό. Θα του το πεις και 10 και 11 φορές με τον όμορφο τρόπο που κάθε γονιός έχει ξεχωριστά. Όχι δεν το λες εκατό φορές και δεν το καταλαβαίνει. Αντίθετα του το υπενθυμίζεις και σιγά σιγά θα συνηθίσει να το κάνει. Είναι από ποια όψη βλέπεις το θέμα.

Υποσυνείδητα, όλο αυτό λειτουργεί εχθρικά προς το παιδί και τρέφει το μυαλουδάκι του με αρνητικά συναισθήματα. Το παιδί λοιπόν μαθαίνει στον ακατάλληλο τρόπο επικοινωνίας. Μπορεί να χάσει την αυτοεκτίμηση του. Να του δημιουργηθεί στο μέλλον η ειρωνεία και η απόρριψη. Το τρομοκρατείς και το γεμίζεις φόβο. Το επόμενο στάδιο είναι να μην σου παραδέχεται και άλλα πράγματα που θα συμβούν στη ζωή του όσο μεγαλώνει, διότι μπορεί να σκεφτεί πως θα σε ενοχλήσουν και θα αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο ξανά. Άρα θα προτιμήσει να στα κρύψει.

  • Μίλησε του. Προσπάθησε να το ηρεμήσεις και βρες την ώρα εκείνη που θα σε ακούσει πραγματικά. Συνήθως όταν υπάρχει ένταση δεν είναι η κατάλληλη ώρα.
  • Δημιούργησε θετική αύρα. Μπορεί να μην φωνάξεις, αλλά το παιδί θα καταλάβει από το πρόσωπο σου αν του μιλάς αληθινά ή όχι, αν έχεις συσσωρευμένα νεύρα και θυμό. Και αν δεν μπορείς να το κάνεις, πρώτα πάρε χρόνο με τον εαυτό σου και έπειτα προσπάθησε να του μιλήσεις ξανά.
  • Να είσαι ειλικρινής. Να του εξηγήσεις τον λόγο που το μάλωσες. Ήρεμα χωρίς φωνές.
  • Δημιούργησε κανόνες που θα αρέσουν στο παιδί να ακολουθεί διότι θα υπάρχει επιβράβευση. Φτιάξε παιχνίδια με τραγούδια και γέλια, καθώς κάνετε το καθημερινό σας πρόγραμμα όπως πχ φαγητό ή καθαριότητα.
  • Μην αφήνετε μακρυά την ευγένεια. Είναι το άλφα και το ωμέγα. Προσπάθησε να μιλάς ήσυχα, να ζητάς κάτι ευγενικά. Το κατανοεί και το μαθαίνει. Είναι από τα πιο σημαντικά βήματα.
  • Να διδάσκεις. Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια. Όταν τους μαθαίνεις κάτι το αντιλαμβάνονται αμέσως και το αποθηκεύουν. Αρκεί να μην τα έχεις εκνευρισμένα. Με τον ίδιο τρόπο θα μάθουν και τα πράγματα που δεν είναι καλό να κάνουν.
  • Δώστε χρόνο στο παιδί. Κάτι που μπορεί να πρέπει να το κάνει, ίσως γίνει πιο εύκολα αν του δώσεις χρόνο να το κάνει σε δέκα λεπτά. Στο τώρα δεν ακούει κανείς ούτε οι μεγάλοι. Είναι εντελώς αυταρχικό.
Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα