Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού – 2 Απριλίου

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Έχει καθιερωθεί από το 2007 με απόφαση του ΟΗΕ και κάθε χρόνο αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους μικρούς, αλλά και μεγάλους ήρωες που παρά τις δυσκολίες έχουν καταφέρει να έχουν μία καθημερινότητα με πρόγραμμα. Είναι ξεχωριστοί γιατί το δικό τους έργο είναι πιο δύσκολο. Η ημέρα αυτή υπάρχει για να ενημερώνεται σταδιακά ο κόσμος για τα μοναδικά αυτά άτομα και να μπορούν να εντάσσονται πιο εύκολα στην κοινωνία μας.

Η πάθηση του αυτισμού στα παιδιά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς πιο τακτικά. Η ενημέρωση λοιπόν που πρέπει όλοι να έχουμε, τα βοηθάει ώστε να μην νιώθουν μειονεκτικά στην κοινωνία σε σύγκριση με άλλα άτομα, αλλά βοηθάει εξίσου και τον δικό μας τρόπο για να τους κάνουμε να νιώθουν όμορφα.

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως με δυσκολία στην επικοινωνία και την συμπεριφορά των παιδιών στο σύνολο της κοινωνίας και σε ομάδες που πρέπει να ενταχθούν από την πολύ μικρή ηλικία. Το αρνητικό είναι πως δεν υπάρχουν έλεγχοι ή ιατρικά τεστ που μπορούν να γίνουν ώστε να αντιληφθεί ο αυτισμός, εκτός από τη συμπεριφορά του παιδιού από τα πρώτα έτη.

Αν διαπιστωθεί από μικρή ηλικία, η παρέμβαση που μπορεί να έχει ένας γονέας στο παιδί ή ένας ειδικός, μπορεί να βελτιώσει κατά μεγάλο ποσοστό την κατάσταση. Ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να είναι εξίσου ιδιαίτερα έξυπνο με όλα τα υπόλοιπα καθώς έχουν διαπιστωθεί παιδιά με αυτισμό που έχουν μαθηματικό μυαλό ή κλίση στη μουσική με πολύ υψηλά ποσοστά. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι ειδικοί αναφέρουν πως οι άνθρωποι με αυτισμό διαθέτουν ξεχωριστές ικανότητες, μα κυρίως μεγάλη αντίληψη, που οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν έχουν.

Μεγαλώνοντας, αν το παιδί έχει καταφέρει να διαχειρίζεται τις δυσκολίες του, μπορεί να φτάσει σε μία ηλικία που κανένας δεν θα καταλάβει πως είναι παιδί με αυτισμό. Υπάρχουν πολλοί που βρίσκονται ανάμεσα μας και δεν μπορείς να τους ξεχωρίσεις από τους ανθρώπους χωρίς αυτισμό. Μπορούν να κάνουν τα πάντα, απλά για εκείνα τα άτομα χρειάζεται επιπλέον δύναμη διότι είναι πιο δύσκολο. Για αυτό και παίζει σημαντικό ρόλο το οικογενειακό περιβάλλον. Οι γύρω τους είναι εκείνοι που θα τους μάθουν πως πρέπει να χειρίζονται τις καταστάσεις και για αυτό θα πρέπει να έχουν περισσότερο υπομονή και με επιμονή να τους δείξουν τον καλύτερο τρόπο. Υποστήριξη χρειάζονται όλοι και τα παιδιά, αλλά και η οικογένεια τους που προσπαθεί για το καλύτερο. Το μόνο που επιβάλλεται να κάνεις, είναι η αγάπη σου που θα την δεχτούν με ευκολία κι εκείνα με την σειρά τους θα την ανταποδώσουν απλόχερα. Είναι το μόνο σίγουρο.

Light Ιt Up Blue

Κάθε χρόνο πολλές χώρες στον πλανήτη ντύνουν στα μπλε διάφορα κτήρια και μνημεία ώστε να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην συγκεκριμένη ημέρα, υπενθυμίζοντας σε όλους μας αυτόν τον αγώνα για τα άτομα με αυτισμό. Είναι το λεγόμενο «Light Ιt Up Blue». Επιλέχτηκε το μπλε διότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτισμού διαπιστώνεται σε αγόρια παρά σε κορίτσια.

Η ενημέρωση για όλα τα θέματα όπως και για αυτό, είναι η καλύτερη πρόληψη. Μην γυρνάς την πλάτη σε κάτι που σου φαίνεται διαφορετικό. Μπορεί να είναι ο δικός σου φίλος, η δική σου οικογένεια. Να είσαι περισσότερο ευαίσθητος δίνοντας μεγαλύτερη στήριξη.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα
Μαντάμ Μποβαρί

Μαντάμ Μποβαρί

Άλλωστε όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας όταν ρωτήθηκε για την μαντάμ Μποβαρί είπε μεταξύ άλλων “Η μαντάμ Μποβαρί κλαίει αυτή τη στιγμή σε κάποιο σπίτι …”

Περισσότερα