Όχι τιμωρία

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών στην σύγχρονη οικογένεια είναι ένας βασικός παράγοντας για την ψυχική ηρεμία τους. Νέες έρευνες έχουν δείξει πως δεν είναι λύση η τιμωρία. Το παιδί δεν μαθαίνει με αυτόν τον τρόπο, αλλά ίσως να φανερώσει και χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που περιμένεις.

Είσαι πιεσμένος σαν γονιός και είναι σίγουρο πως θες να βάλεις τα όρια σου στο σπίτι και στην καθημερινότητα σου, διότι με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα διαμορφώσει καλύτερο χαρακτήρα. Και η πειθαρχία ειναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους γονείς. Άντρες-γυναίκες. Οι φωνές όμως δεν είναι η λύση. Κάποτε λέγαμε πως το ξύλο και οι φωνές απαγορεύονται. Πως η τιμωρία είναι η καλύτερη παρέμβαση. Πλέον και αυτό ανήκει στο παρελθόν.

Δεν θέλουμε όταν είναι μόνο του να βγάζει τις κακές συμπεριφορές του επειδή θα νιώθει πιο ελεύθερο.

Η ικανότητα να είναι ένα παιδί ”φυσιολογικά” υπάκουο, είναι ένα αποτέλεσμα που θα βγει μέσα από όλη του την καθημερινότητα και τις ανάγκες που έχει στην εξέλιξη του. Ο συνδυασμός της μάθησης, της ασφάλειας και της επικοινωνίας θα φέρουν τα θεμιτά αποτελέσματα. Η βασική αρχή είναι η επικοινωνία. Να μπορεί το παιδί να εκφράσει  όλα όσα έχει στο μυαλό του και να βάζει σε σειρά τις σκέψεις του. Εσύ, αφού έχεις τον σημαντικό ρόλο του γονιού, θα πρέπει να το ακούσεις και να το βοηθήσεις να ξεδιπλώσει τις απόψεις του. Να τις συζητήσεις παρέα του έτσι ώστε να ξεκινήσει να γνωρίζει τα σημαντικά, τα σωστά και τα δίκαια.

Η λέξη τιμωρία έχει αρνητική σημασία από μόνη της. Άλλη επεξήγηση που μπορείς να δώσεις στη λέξη ”τιμωρία” είναι η ποινή. Να πληρώσεις για κάτι που έκανες και συγκεκριμένα μέσα στο σπίτι, αυτό μεταφέρεται αυτόματα στο παιδί ως κάτι κακό. Και είναι λογικό! Δεν πρόκειται να βάλεις το παιδί τιμωρία για κάτι που έκανε σωστά. Άρα το παιδί μπαίνει σε μία διαδικασία φόβου ώστε να μην το ξανακάνει όταν είσαι παρών και ξέρει πως θα το δεις. Τί γίνεται όμως όταν δεν είσαι παρών και γνωρίζει πως δεν θα το μάθεις? Σε καμία περίπτωση δεν θέλεις να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν θέλουμε όταν είναι μόνο του να βγάζει τις κακές συμπεριφορές του επειδή θα νιώθει πιο ελεύθερο. Το νόημα είναι να καταλάβει και να κατανοήσει το λάθος που έκανε και να συνειδητοποιήσει πως δεν πρέπει να το ξανακάνει. Είτε αυτό οφείλεται στο ότι θέλει να σκίσει τους καναπέδες, είτε αυτό οφείλεται στο ότι θέλει να κοροϊδεύει και να ειρωνεύεται όλο τον κόσμο γύρω του. Αυτό δεν είναι απαραίτητα και εύκολο να γίνει. Τί εννοώ??

                                                                                ΣΥΝΕΠΕΙΑ!!

Αυτό χτίζεται και δημιουργείται στο παιδί σιγά σιγά, λιθαράκι λιθαράκι. Η επικοινωνία και η ηρεμία είναι το σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα του παιδιού, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Μπορείς να βάλεις λοιπόν τα όρια σου με ομαλό τρόπο. Χωρίς θυμό, χωρίς έντονη ομιλία και ξεκάθαρα χωρίς έντονα βλέμματα. Το παιδί είναι σαν σφουγγάρι και είναι ευάλωτο, αδύναμο σε σχέση με τον χαρακτήρα που έχεις χτίσει εσύ τόσα χρόνια. Το παιδί γνωρίζει από τη ματιά που θα του ρίξεις αν έχει κάνει κάτι κακό και αν θα επακολουθήσει τιμωρία και φωνή. Και δεν είναι και τόσο υγιές αυτό. Πόσες μαμάδες έχουμε δει να αγριοκοιτάζουν τα παιδιά κι εκείνα να φοβούνται?

Θες λοιπόν το παιδί να μάθει από το λάθος του. Αλίμονο αν πιστεύει κάποιος πως το παιδί δεν θέλει όρια. Τότε το έχασε το παιχνίδι. Φυσικά και θέλει όρια. Είναι καλύτερο όμως, να το κάνεις να νιώσει υπεύθυνο και να του δείξεις τί είναι πιο λογικό σε αυτό που έκανε. Χωρίς απειλές και χωρίς τιμωρίες. Είναι πολύ όμορφο να του εξηγήσεις για ποιο λόγο πρέπει να διαβάσει ή για ποιο λόγο πρέπει να πλύνει τα δόντια του. Το επιπλέον που θα προσθέσεις είναι η συνέπεια και τί θα συμβεί αν δεν θέλει να το κάνει. Βάλε τα όρια σου χωρίς πιέσεις. Και αν δεν το κάνει, η κατάσταση θα του δείξει από την πρώτη στιγμή ποιο είναι το σωστό.




Για παράδειγμα αν δεν θέλει να διαβάσει, ο δάσκαλος την επόμενη μέρα θα αντιδράσει. Έτσι το παιδί θα συνειδητοποιήσει πως είχες δίκιο όταν του έλεγες να μελετήσει. Η συνέπεια είναι η επίπληξη που θα δεχτεί. Αν το βράδυ που θα πλένετε όλοι μαζί τα δόντια σας, θα είναι πιο εύκολο να το κάνει (αφού το κάνεις κι εσύ μαζί του) παρά να του πεις, πλύνε τα δόντια σου και να σε ακούσει. Επίσης ένα ωραίο κόλπο που θα του δώσει κίνητρο είναι να του βάλεις κάτι να περιμένει. Παραδείγματος χάρη, αν τελειώσεις τα μαθήματα σου μέχρι τις 6:00, τότε θα προλάβουμε να πάμε σινεμά ή στις κούνιες. Ακόμα και αν αντιδράσει αρνητικά, να ξέρεις πως θα προσπαθήσει να τελειώσει γρήγορα, γιατί θα θέλει να κάνετε κάτι που του αρέσει. Αν πάλι δεν θέλει να διαβάσει και τελικά δεν το κάνει, φυσικά και δεν θα πάτε σινεμά καθώς ταυτόχρονα θα του εξηγήσεις όμορφα και ήρεμα τον λόγο που δυστυχώς δεν πήγατε.

Τα μικρά παιδιά με τα όρια μαθαίνουν πως οι πράξεις μας έχουν συνέπειες και πως δεν μπορούμε να κάνουμε πάντα ότι μας αρέσει. Αυτό συμβαίνει και στην οικογένεια. Ο κάθε ένας έχει από έναν ρόλο. Όπως οι γονείς δουλεύουν, έτσι και τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και διαβάζουν. Και αυτό γίνεται για όλα μέσα στο σπίτι. Από το να το προσέχουμε να είναι καθαρό, μέχρι να προσέχουμε και την συμπεριφορά μας ο ένας στον άλλον. Να κερδίζουμε τον σεβασμό. Κανόνες έχουν όλες οι οικογένειες, έτσι και η δική σου και όλα τα μέλη τις θα πρέπει να τους ακολουθούν. Κανόνες θα συναντήσει αργότερα και στο σχολείο, ακόμα και σε κάποια δουλειά που θα εργάζεται.

Παραπάνω ανέφερα πως όλο αυτό χρειάζεται επιμονή και πολύ υπομονή για να γίνει δεκτό. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο και θα υπάρχουν και διάφορες αντιδράσεις από το παιδί. Κανένα παιδάκι δεν είναι ίδιο. Η επιβράβευση όμως κάθε φορά που καταφέρνει να κάτι κάτι και ακούει, πρέπει να υπάρχει και σε έντονο βαθμό αρκεί να μην φαίνεται ψεύτικη. Οι ψεύτικες συμπεριφορές είναι οι πρώτες που καταλαβαίνει ένα παιδί πολύ εύκολα, ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις.

Ξεκίνησε λοιπόν με τρυφερότητα και φτιάξε την νέα καθημερινότητα σας.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα