Δεν συγκεντρώνεται να διαβάσει

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Οι καθημερινές ώρες που περνάς με το παιδί σου για να διαβάσετε είναι οι πιο σημαντικές, καθώς για πολλά παιδιά δεν είναι εύκολη η προσαρμογή στην πειθαρχία των μαθημάτων.

Τί κάνεις αν το παιδί σου δεν συγκεντρώνεται την ώρα του διαβάσματος?

Είναι ικανό να διαβάζεις το κείμενο και εκείνο να παίρνει παιχνίδια στα χέρια του, να ζητάει τρεις φορές νεράκι και να σε διακόπτει για να σε ρωτήσει αν μπορεί να κάνει λίγο σκοινάκι καθώς εσύ θα του διαβάζεις. Το σίγουρο είναι πως θα ζητήσει άλλα τόσα. Όχι! Δεν γίνεται έτσι το διάβασμα.

  • Αρχικά πρέπει να το βοηθήσεις και να του ζητήσεις με όμορφο τρόπο να κάνει ένα πράγμα την φορά. Αυτήν την ώρα προσπαθείτε να διαβάσετε και πρέπει να ασχοληθείτε μόνο με αυτό. Δώσε του το νεράκι που ζητάει, αλλά εξήγησε του ευγενικά πως πρέπει να αφήσει το παιχνίδι αυτήν την ώρα.
  • Κάνε ένα μίνι πρόγραμμα σε ένα χαρτί με το πόσα μαθήματα ή εργασίες έχει να κάνει. Επίσης σημείωσε πότε θα γίνει το πρώτο διάλειμμα και βάλε του για αρχικό στόχο αυτό. Άσε το να σημειώνει μόνο του στην λίστα όταν τελειώνει μία μία εργασία. Θα του αρέσει!
  • Εξίσου το ίδιο θα βοηθήσει και αν του βάλεις πρόγραμμα καθημερινά. Για παράδειγμα να έχει μία συγκεκριμένη ώρα που θα ξεκινάτε το διάβασμα ώστε να το συνηθίσει και να το αναγνωρίζει. Απλά αυτό έχει την προϋπόθεση πως πρέπει να τηρείται καθημερινά για να μπορέσει να το αποδεχτεί.
  • Προσπάθησε να το κάνεις να τρέξει, να γελάσει, με κάποιο τρόπο να εκτονωθεί πριν το μάθημα χωρίς όμως να κουραστεί και να μην μπορεί να διαβάσει. Αν του φύγει η συσσωρευμένη ενέργεια, μετά θα να είναι πιο ήρεμο την ώρα που λύνετε ασκήσεις.
  • Όταν έρθει η ώρα για διάβασμα, κράτα μακρυά ότι μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή δηλαδή τηλεόραση, μουσική ακόμα και τον μπαμπά που θα τον φωνάξει ή θα θέλει να του δείξει κάτι. Η ώρα του διαβάσματος είναι ιερή και δεν θα την χαλάσει κανείς. Ακόμα και παιχνίδια να έχει πάνω στο γραφείο του, καλό θα ήταν να τα μαζέψεις, διότι η αμέσως επόμενη κίνηση είναι να τα πιάσει στα χέρια του και να αρχίσει να παίζει.
  • Όταν καταφέρεις να ξεκινήσετε το διάβασμα κι εκείνο αρχίσει να αντιδρά, μπορείς εύκολα να του δίνεις χρόνο σε αυτά που θέλει να κάνει. Αν του επιβληθείς εκείνη την στιγμή και απαιτήσεις να κάτσει, δεν θα το κάνει και θα του δημιουργήσεις νεύρα. Άρα καλό θα ήταν να του δώσεις λίγο χρόνο σε καθετί που ζητάει. Πείτε μία κουβέντα και συνέχισε με το ”Ας συνεχίσουμε το διάβασμα τώρα.”
  • Ενδιάμεσα την ώρα των ασκήσεων καλό θα ήταν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να το αφήνεις μόνο του. Μην είσαι όλη την ώρα πάνω από το κεφάλι του, για να μάθει να λειτουργεί χωρίς εσένα και να παίρνει πρωτοβουλίες.

Για να πετύχεις τα σωστά αποτελέσματα με τους παραπάνω τρόπους χρειάζεται να έχεις υπομονή καθώς μπορεί να μην γίνουν από την πρώτη εβδομάδα. Να ξέρεις όμως πως μέρα με την μέρα θα φτιάχνεις όλο και καλύτερα το πρόγραμμα σας.
Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα