Το αλάτι στη ζωή μας

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Το αλάτι είναι εκείνο που δίνει γεύση στο φαγητό και στη ζωή σου. Σκέφτεσαι τί θα γινόταν αν δεν το είχαν ανακαλύψει? Το αλάτι και το νάτριο βρίσκονται παντού στην καθημερινή σου διατροφή όπως στα φρούτα και στα λαχανικά, στα μπισκότα και στα δημητριακά. Άρα από ποσότητα αλατιού, δεν παίρνεις μόνο όση προσθέτεις εσύ στο φαγητό.

Οι διεθνής οργανισμοί λένε πως το ποσοστό που επιτρέπεται να τρως καθημερινά είναι 3gr/ανά ημέρα, δηλαδή σχεδόν ένα κουταλάκι του γλυκού.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Αλάτι με άλλα λόγια εννοούμε το χλωριούχο νάτριο(αποτελείται από νάτριο και χλώριο όπως παραπέμπει και η λέξη). Το αλάτι, στην στερεή του μορφή, βρίσκεται μέσα στη γη(ορυκτό αλάτι) ενώ διαλυμένο στο νερό το βρίσκουμε στη θάλασσα και σε μερικές λίμνες.

Μπορείς να αντικαταστήσεις το αλάτι με άλλα καρυκεύματα όπως ρίγανη, πιπερόριζα, κάρυ ή πάπρικα στα φαγητά, ώστε να το περιορίσεις.

ΘΕΤΙΚΑ Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό.

 • Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή. Βεβαιώσου μόνο ότι το αλάτι που χρησιμοποιείς είναι ιωδιούχο.
 • Φτιάχνει την διάθεση. Το αλάτι δρα ως αντικαταθλιπτικό.
 • Ακόμα ενυδατώνει τον οργανισμό και βοηθάει στην καλή λειτουργία των ηλεκτρολυτών.
 • Αν δεν κάνεις κατάχρηση και είσαι μέσα στα πλαίσια για την σωστή ποσότητα, βοηθάει στην χαμηλή αρτηριακή πίεση(υπόταση), δηλαδή αποτρέπει τις ζαλάδες, τις ναυτίες και την λιποθυμία.
 • Επηρεάζει την σύσπαση των μυών. Όταν τα επίπεδα νατρίου πέφτουν π.χ. λόγω εφίδρωσης, η πρόσληψη αλατιού αποτρέπει τις κράμπες.
 • Ρυθμίζει την γλυκόζη και το νάτριο είναι εκείνο που την βοηθάει να περάσει στο αίμα.
 • Ρυθμίζει τις νευρώσεις του οργανισμού.

Αν χρησιμοποιείς περισσότερο αλάτι καθημερινά, πρόσθεσε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε κάλιο για να ισορροπήσει την ποσότητα του νατρίου στον οργανισμό.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ Η υπερβολική κατανάλωση του αλατιού θέλει προσοχή.

 • Το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και αυτό φέρνει επιπλέον επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό όπως καρδιακές παθήσεις.
 • Αυξάνει την κατακράτηση υγρών. Δημιουργεί φούσκωμα και δείχνεις πιο βαρύς.
 • Είναι υπεύθυνο για την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία λόγω της συχνής κατανάλωσης αναψυκτικών παίζει σημαντικό ρόλο.
 • Μπορεί να προκαλέσει στομαχικά έλκη και ανάπτυξη βακτηρίων.
 • Έχει διαπιστωθεί πως στο αλάτι οφείλεται και η επιδείνωση του άσθματος.

Τι προτιμάς? Θαλασσινό ή ορυκτό??
Θαλασσινό αλάτι εννοούμε εκείνο που προέρχεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Αυτό γίνεται λόγω τεχνιτών μέσων ή λόγω αέρα/ηλίου.

Ορυκτό αλάτι εννοούμε εκείνο που συλλέγεται από διάφορα μέρη στον κόσμο με την μέθοδο της εξόρυξης αν τα πετρώματα είναι καθαρά είτε με την επεξεργασία αν υπάρχουν άλλες προσμίξεις.

ΕΙΔΗ ΑΛΑΤΙΟΥ

Λευκό θαλασσινό επεξεργασμένο:
Στο επιτραπέζιο αλάτι η επεξεργασία αφορά ξεκάθαρα τον καθαρισμό του αλατιού. Πρόκειται για το πιο καθαρό αλάτι. Στην επεξεργασία του λοιπόν προσθέτουν ιώδιο. Το χοντρό αλάτι ειναι ακατέργαστο και περιέχει περισσότερα μεταλλικά στοιχεία.

Άνθος Αλατιού:
Υπάρχει σε λίγα μέρη στον κόσμο και για αυτό είναι πιο ακριβό. Είναι φυσικό προϊόν πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, φθόριο και κάλιο. Συλλέγεται από την επιφάνεια της αλυκής με τα χέρια και δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων:
Το δηλώνουνε ως ορυκτό αλάτι που δεν περιέχει χημικές ουσίες. Περιέχει νάτριο και χαρακτηρίζεται ως πιο υγιεινό. Το ροζ του χρώμα οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε σίδηρο. Δεν περιέχει ιώδιο, αλλά είναι πλούσιο σε χαλκό, κάλιο και μαγνήσιο.

Μπλε αλάτι Περσίας:
Είναι από το πιο σπάνιο και καθαρό ορυκτό αλάτι. Το χρώμα του οφείλεται από τα πετρώματα που ακουμπά όταν συλλέγεται. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα χωρίς να έχει υποστεί επεξεργασία.

Μαύρο αλάτι Χαβάης:
Το μαύρο χρώμα οφείλεται από τον ενεργό άνθρακα που προσθέτουν. Συλλέγεται με το χέρι από λίμνες που δημιουργούνται από ροές λάβας. Πιστεύουν πως ο άνθρακας διώχνει τις τοξίνες από το σώμα για αυτό και το χρησιμοποιούν σε καλλυντικά προϊόντα.

Κόκκινο αλάτι Χαβάης:
Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, ηλεκτρολύτες και σίδηρο. Έχει έντονο άρωμα και γεύση. Έχει ενσωματωθεί με κόκκινο ηφαιστειακό πηλό και από εκεί οφείλεται το χρώμα του.

Καπνιστό αλάτι:
Παίρνει την γεύση του από το ξύλο στο οποίο γίνεται το κάπνισμα. Συνήθως γίνεται σε ξύλο κέδρου, σημύδας και οξιάς. Έχει δυνατό άρωμα και χρησιμοποιείται συνήθως σε ψητά. Φήμες λένε πως οι πρώτοι που είχαν καπνίσει το αλάτι ήταν οι Βίκινγκς.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα