Μέλι

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά.

Οι δώδεκα θεοί λάτρευαν το μέλι διότι το θεωρούσαν νέκταρ. Ήταν η τροφή που τους πρόσφερε ομορφιά και αθανασία. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν βάλσαμο για αυτό και το είχαν στην καθημερινότητα τους. Σήμερα το έχουμε βάλει και εμείς στην διατροφή μας και το χρησιμοποιούμε με διάφορες χρήσεις.

Το μέλι το παράγουν οι μέλισσες που με μια συγκεκριμένη διαδικασία και με τους κατάλληλους ανθρώπους φτάνει και αποθηκεύεται σε βαζάκια που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Η παραγωγή του μελιού δεν έχει συγκεκριμένη εποχή. Εξαρτάται από το φυτό και η συγκομιδή του στην Ελλάδα γίνεται σχεδόν όλο το χρόνο.

Το μέλι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Το μέλι ανθέων και το μέλι μελιτώματος. Μέλι μελιτώματος εννοούμε εκείνο που παράγεται από εκκρίματα εντόμων που απομυζούν φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι φυτών σε δασικές περιοχές όπως πεύκου ή έλατου. Υπάρχουν και υποκατηγορίες όπως θυμαρίσιο μέλι, μέλι βανίλιας, μέλι πορτοκαλιάς, μέλι ηλίανθου, μέλι καστανιάς, μέλι βαμβακιού, ακακίας, μηλιάς, κερασιάς, λεμονιάς κ.ά. Θα βρεις πιο γλυκό, πιο πικρό, μέλι για διαβητικούς και πολλά ακόμα ανάλογα με την προτίμηση σου.

Το βασικό συστατικό του κυρίως είναι οι υδατάνθρακες. Η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, διάφορα ιχνοστοιχεία, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και ψευδάργυρο (ανάλογα με την προέλευση του).

Τώρα σε τι κάνει καλό? Είναι θεραπευτικό! Και το γνωρίζεις από παλιά. Όταν ήσουν μικρός όλο και κάποιος θα σου έφτιαχνε τσάι ή γάλα με μέλι όταν αρρώσταινες.

  • Βοηθάει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
  • Είναι τονωτικό για τον οργανισμό. Δίνει ενέργεια για αυτό και οι περισσότεροι το προτιμούν στο πρωινό τους. Αυτό οφείλεται στους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα που περιέχει.
  • Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προστατεύει από τα έλκη στομάχου. Αποτελεί ένα ιδανικό αντισηπτικό.
  • Βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει από την αναιμία.
  • Βελτιώνει την μνήμη.
  • Βελτιώνει την στοματική υγιεινή.
  • Προστατεύει την καρδιά.
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
  • Βοηθάει στην επούλωση του δέρματος και θεωρείται σημαντικός παράγοντας ομορφιάς ιδιαίτερα για τις πιο ξηρές επιδερμίδες. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
  • Διώχνει το αλκοόλ γρηγορότερα από τον οργανισμό. Με τα φυσικά σάκχαρα τα οποία καταστρέφουν το αλκοόλ από το συκώτι.

                                                      ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ??

Το μέλι όταν το βάζεις σε καυτό ρόφημα χάνει τις ιδιότητές του και τα θρεπτικά στοιχεία. Θα πρέπει να προσέξεις η θερμοκρασία του μελιού να μην περάσει του 35-40 βαθμούς Κελσίου. Άρα όταν το σερβίρεις, βάλε το μέλι δίπλα και όταν κρυώσει, να το προσθέσεις έπειτα μόνος σου.

Οι ειδικοί λένε πως αν τρως μία κουταλιά της σούπας μέλι με άδειο στομάχι κάθε μέρα σε βοηθάει να προλάβεις διάφορες ασθένειες.

Ένας τρόπος για να καταλάβεις αν το μέλι είναι αγνό, γίνεται αν βάλεις σε ένα ποτήρι με νερό μία κουταλιά της σούπας μέλι. Το αγνό μέλι θα μείνει στον πάτο του ποτηριού ενώ είναι νοθευμένο τότε θα αρχίσει να διαλύεται.

Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι νοθευμένο ούτε ανθυγιεινό. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε.

                ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ

Μπορείς να το δοκιμάσεις, εκτός από το συνηθισμένο φρυγανιά με βούτυρο και μέλι, να συμπληρώσεις μέλι σε ένα νόστιμο smoothie μαζί με φρούτα.

Μπορείς ακόμα να κάνεις τοστ με μέλι. Αντί για φρυγανιά, βάζεις ψωμί του τοστ πάνω κάτω και στη μέση μέλι. Όπως και να το κάνουμε ειναι πιο χορταστικό.

Μπορείς σε ένα ποτήρι ζεστό νερό να προσθέσεις μέλι και να το πιεις. Είναι χαλαρωτικό και δυναμωτικό.

Μπορείς στο γιαούρτι, μπορείς στη σαλάτα, μπορείς στα φρούτα και όπου αλλού σου αρέσει.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα