Την είχα δοκιμάσει πρώτη φορά σε τσίχλα. Γύρισα το πακέτο ανάποδα και διάβασα πως περιέχει την γνωστή σε όλους μας μαστίχα. Αρκετά νόστιμη για το τόσο μικρό ποσοστό μαστίχας που μπορεί να περιείχε. Περίεργο! Έπειτα την δοκίμασα σε λικέρ και ξετρελάθηκα με τη γεύση της. Η μαστίχα εκτός από νόστιμη, έχει διάφορα οφέλη για τον οργανισμό και μεγάλη γκάμα χρήσεων.
Η μαστίχα προέρχεται από το μαστιχόδεντρο που ειναι θάμνος και καλλιεργείτε στην όμορφη Χίο. Συγκεκριμένα γύρω στα 20 χωριά της Νοτίου Χίου παράγουν μαστίχα. Είναι λίγες περιοχές, οπότε πρέπει να παραδεχτούμε πως κάνουν σημαντικό έργο. Το καλοκαίρι ειναι η εποχή που γίνεται η παραγωγή της.
Αρχικά μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σε φαγητά και γλυκά αλλά έχει χαρακτηριστεί από την ευρωπαϊκή ένωση και ως φάρμακο.
Τα πράγματα που έμαθα πρώτα πρώτα από έναν ευγενικό κύριο που καλλιεργεί μαστίχα είναι πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες καθώς επουλώνει πληγές και ανακουφίζει από δυσπεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα και δυσπεψία.
Εκτός από αυτό όμως έχει και άλλα οφέλη.
- Έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα και στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο.
Το έλαιο της μαστίχας δρα ενάντια σε μικρόβια, βακτηρία και μύκητες.
Να σημειωθεί πως έχει αποδειχθεί ως θεραπεία για το έλκος. - Προστατεύει από καρδιοπαθήσεις. Είναι ισχυρός φίλος των αγγείων της καρδιάς και μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Θα μπορούσαμε δηλαδή να το χρησιμοποιούμε καθημερινά.
- Διαθέτει αντικαρκινική ιδιότητα λόγω των τριτερπενοειδών που ειναι υπεύθυνα για τις αντικαρκινικές ιδιότητες και την μείωση των υπερβολικών κυτταρικών πολλαπλασιασμών.
- Εξαφανίζει την κακοσμία του στόματος. Βελτιώνει την καθαρή αναπνοή και την λεύκανση των δοντιών και βοηθάει στην τερηδόνα και στην οδοντική πλάκα. Εξουδετερώνει τα μικρόβια του στόματος.
- Αυξάνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, δηλαδή καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα. Πρέπει να γίνεται χρήση όμως 5-6 μήνες.
ΤΡΟΠΟΙ
Μια επιλογή που μπορείς να πιεις τη μαστίχα είναι να βάλεις σε μισό λίτρο νερού, 2-3 κομματάκια μέτριας μαστίχας και να τα αφήσεις εκεί όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα μπορείς να το πιεις και ύστερα να μασήσεις και τα κομματάκια που δεν θα έχουν λιώσει. Βοηθάει στο στομάχι και στο έντερο.
Το να μασάς τσίχλες από μαστίχα βοηθάει και στην υγεία των δοντιών του στόματος. Υπάρχουν και χωρίς ζάχαρη για όσους ειναι επιλεκτικοί.
Να μασάς σκέτα κομματάκια μαστίχας μετά το φαγητό για σχεδόν 1 -2 ώρες. Κάνουν καλό στο στομάχι και στην πέψη.
Βάζεις τη μαστιχα στην κατάψυξη και το επόμενο πρωί μπορείς να την βάλεις στο μίξερ ώστε να γίνει σκόνη. Έπειτα την βάζεις όπου θες και ταιριάζει στα φαγητά σου. Αλλιώς την πίνεις με λίγο νερό.