Καρπούζι

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Το αγαπημένο σε όλους μας δροσερό καρπούζι με την ζουμερή γεύση, μετράει ήδη πάνω από 5.000 χρόνια ζωής. Για αρχή ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα πεπόνια, τις κολοκύθες κ.ά. και προέρχεται από την Νότια Αφρική.

Υπάρχουν πολλών ειδών καρπούζια. Πρώτον τα κλασικά που γνωρίζουμε όλοι, με το κόκκινο χρώμα. Καρπούζια που δεν έχουν σπόρους. Καρπούζια κίτρινα, άλλα που είναι πορτοκαλί και άλλα που είναι πολύ πολύ μικρά.

Είναι γευστικότατο και δεν περιέχει πολλές θερμίδες.
Αν επιλέξεις για βραδινό γεύμα να φας μία μερίδα καρπούζι, είναι ότι πρέπει. Άσε που χορταίνεις και σου φεύγει η όρεξη για επιπλέον φαγητό. Και σκέψου πως είναι σχεδόν όλο νερό.
Περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού (90%) και είναι αναζωογονητικό τους καλοκαιρινούς μήνες.

  ΔΕΡΜΑ

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε καροτίνη που αναζωογονεί το δέρμα. Όσο μεγαλώνεις χάνεις το κολλαγόνο του δέρματος, αλλά με τον χυμό καρπουζιού και την βιταμίνη C που περιέχει καλύπτεις το ποσοστό αυτό ευκολότερα.

Η βιταμίνη Α διατηρεί αναζωογονημένα τα μαλλιά και τους ιστούς στο σώμα σου καθώς και στο δέρμα.
                                            ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Το λυκοπένιο που υπάρχει στο καρπούζι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δυναμώνει τις ρίζες του οργανισμού. Επομένως τον θωρακίζει και τον προστατεύει.

Το κάλιο και η κιτρουλίνη χαλαρώνει τους μύες. Λειτουργεί σαν ισχυρό παυσίπονο για τους μυϊκούς πόνους.

Συμβάλει θετικά και στο θέμα της αρτηριακής πίεσης σε διάφορα στάδια. Η κιτρουλλίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθάει στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, επομένως και στην καρδιά.

Το λυκοπένιο δρα και ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες, μετά από έρευνες που έχουν γίνει, συμβάλουν στην προστασία ενάντια στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

                                                                                                ΜΥΑΛΟ

Τα καρπούζια περιέχουν επίσης μία ουσία που κρατάει τον μυαλό σου σε εγρήγορση και διατηρεί την μνήμη σου δυνατή, η οποία ονομάζεται χολίνη.

                                                                                ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ?

Και ένα μυστικό που δεν γνωρίζουν πολλοί.
Ανάμεσα στην πράσινη φλούδα από το καρπούζι και στο κόκκινο στο εσωτερικού το οποίο τρώμε, υπάρχει ένα σημείο που μπορεί να μην έχει πολύ ωραία γεύση, αλλά είναι πολύ υγιεινό με πολλές βιταμίνες όπως βιταμίνη A, C, B6, κάλιο και ψευδάργυρο, μαγνήσιο καθώς και λυκοπένιο που είναι αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό.

Τα κουκούτσια από το καρπούζι, που ο περισσότερο κόσμος δεν τα καταναλώνει, μετά από έρευνα που έχει γίνει, αναφέρεται ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες που βοηθάνε στην ανάπτυξη των μυών. Περιέχουν επίσης κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Πλέον ο χυμός από σπόρους καρπουζιού χαρακτηρίζεται ως ένα δραστικό super food.

Πέρα από φρουτοσαλάτες μπορείς να δημιουργήσεις και γευστικά smoothies που είναι ξεκάθαρα ότι πιο δροσιστικό και υγιεινό για το καλοκαίρι.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα

Εσένα σε νοιάζει;

Κάποια πρωινά, που βρίσκω χρόνο, αφήνω το μυαλό μου να περιεργαστεί την κατάσταση γύρω μου ειδικά και όχι, γενικά. Αλήθεια… Πότε ήταν η τελευταία φορά

Περισσότερα

The Cookie Traveller

Για αρχή, πες μας λίγα λόγια για σένα. Που μεγάλωσες? Ονομάζομαι Ελεάννα Κιούκη, είμαι 26 ετών και έχω γεννηθεί/μεγαλώσει στην Αθήνα. Έχω σπουδάσει Χημικός Μηχανικός

Περισσότερα