Κακάο

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Έχει μείνει στην ιστορία ως ”η τροφή των Θεών”. Το κακάο είναι ο λιπαρός σπόρος που προέρχεται από το κακαόδεντρο στα τροπικά δάση της Αμερικής και της Αφρικής. Βάση των πολλών θρεπτικών συστατικών που έχει θεωρείται και ως υπερτροφή.

Φλαβονοειδή και προκυανιδίνες είναι συστατικά που εμπεριέχονται στο κακάο και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν σε διάφορες ασθένειες.

Μία κούπα ζεστό κακάο έχει διπλάσια δόση αντιοξειδωτικών(πολυφαινόλες) από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή από μία κούπα τσάι. Αυτά τα αντιοξειδωτικά κάνουν καλό στην καρδιά, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βοηθούν σε πολλά μέρη του οργανισμού. Για παράδειγμα βοηθάνε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και των αγγείων και στην σωστή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης καλό θα ήταν να γνωρίζεις πως το κακάο είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το κακάο μέσω του εγκεφάλου βελτιώνει την διάθεση. Η ακανδάμη ενεργοποιεί διάφορες ορμόνες όπως εκείνη της χαράς και της ευχαρίστησης, καθώς μειώνει σε σημαντικό βαθμό το άγχος. Ας μην ξεχάσω να τονίσω πως το κακάο ενισχύει και την μνήμη. Κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Να ξέρεις πως το κακάο μπορεί να θεωρείται ευεργετικό, αλλά μία κουταλιά της σούπας περιέχει σχεδόν 45 θερμίδες. Πρέπει λοιπόν να καταναλώνεται με μέτρο λόγω του λίπους που έχει ως καρπός.

Άλλος ένας λόγος που παραπέμπει στην κατανάλωση του με μέτρο, είναι και το γεγονός πως περιέχει καφεΐνη που είναι γνωστό πως η υπερβολική χρήση της μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, αϋπνία ή και συχνοουρία.

ΠΙΕΣ ΜΙΑ ΚΟΥΠΙΤΣΑ

Σε ένα μεγάλο μπρίκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό ή γάλα, 1 κ.σούπας κακάο, 1 φλούδα πορτοκαλιού και 1 ξυλάκι κανέλας. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το κακάο και το αφήνουμε να πάρει μία βράση για περίπου 1 λεπτό. Το βγάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και την φλούδα πορτοκαλιού και στο τέλος σερβίρουμε.

Να προσέχεις το νερό να είναι καυτό, αλλά να μην έχει φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού διότι έτσι θα χαθούν πολλά θρεπτικά στοιχεία από το ρόφημα.

TIPS

Να ψάξεις να βρεις το μη επεξεργασμένο κακάο για κατανάλωση. Όσο περισσότερη επεξεργασία έχει δεχτεί τόσο λιγότερα θρεπτικά στοιχεία έχει κρατήσει. Μπορεί να το βρεις σε σκόνη ή σε σπόρους, που εσύ ο ίδιος θα τους μετατρέψεις έπειτα σε σκόνη. Μπορεί πάλι να το βρεις σε μικρά κομμάτια(cacao nibs), ως αυθεντική σοκολάτα, στην οποία όμως δεν έχει προστεθεί γάλα και ζάχαρη.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα