Η πιο ένοχη απόλαυσή μας. Κάθε φορά που θες να δοκιμάσεις λίγο παραπάνω, κάθε φορά σκέφτεσαι πως δεν πρέπει να το παρακάνεις. Είναι ότι πιο νόστιμο θα δοκιμάσεις, αλλά σου προσθέτει τύψεις και δυστυχώς “κιλά”. Η μοναδική της γεύση όμως κρύβει πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Θα σου φαινόταν απίθανο να αγοράσεις ένα κουτί σοκολατάκια 870 ευρώ?
Ιστορία
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως είναι από το πιο δημοφιλές προϊόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Άρα δεν μπορεί να είναι τόσο βλαβερό για τον οργανισμό. Η σοκολάτα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της το κακάο που βγαίνει από το κακαόδεντρο. Το κακάο ως ρόφημα το έφτιαξαν πρώτοι οι Αζτέκοι και έπειτα στο Λονδίνο παρασκεύασαν για πρώτη φορά την σοκολάτα σε στερεή μορφή.
Αξία
Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι και που μπορώ να σου μεταφέρω με ακρίβεια, είναι την μαμά Λέλα να με ξυπνάει το πρωί και πριν καλά καλά φύγω για να γράψω εξετάσεις ή οποιοδήποτε διαγώνισμα, να μου δίνει στο χέρι μερικά κομματάκια σοκολάτας. Όχι πολλά, ένα-δυο μόνο. Η σοκολάτα μου έλεγε σε βοηθάει να σκεφτείς και να θυμάσαι περισσότερα. Κρατάει την μνήμη ξύπνια. Και είχε δίκιο το οποίο μπόρεσα να καταλάβω μετά από χρόνια που το διαπίστωσα. Έρευνες έχουν δείξει πως βελτιώνει την ροή του αίματος του εγκεφάλου. Ένα με δύο φλιτζάνια ζεστής σοκολάτας εμποδίζει διάφορες βλάβες σε σημεία με πολλά νεύρα. Σε αυτό φταίνε οι φλαβανόλες που περιέχει το κακάο.
Μάθε επίσης, πως η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά. Οφείλεται στη μείωση κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθάει στην καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα τόσο δα μικρό κομματάκι μαύρης σοκολάτας καθημερινά, μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Άλλος λόγος που πρέπει να προτιμάς την μαύρη σοκολάτα είναι ο παράγοντας της μείωσης του στρες, δυναμώνοντας το μυαλό. Ρυθμίζει τις ορμόνες. Και σίγουρα το γυναικείο φύλο επωφελείται περισσότερο από αυτό.
Τονώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες σου και σε κάνει καλύτερο στην καθημερινότητα σου. Σε κρατάει σε εγρήγορση και σου δίνει ενέργεια ώστε να καταφέρεις περισσότερα πράγματα.
Νιώθεις χαρούμενος όταν τρως σοκολάτα και είναι αλήθεια διότι προκαλεί χαρά και ευεξία. Τρυπτοφάνη ονομάζεται το συστατικό στη σοκολάτα που επηρεάζει τα συναισθήματα σου. Ακόμα και από τη μυρωδιά μπορεί να νιώσεις το αίσθημα της χαλάρωσης.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΤΡΩΩ ΠΟΛΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑ?
Το κακό σε αυτό το διαμάντι γεύσης είναι οι θερμίδες που περιέχει. Η σοκολάτα γάλακτος έχει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τη μαύρη σοκολάτα. Η ζάχαρη και το λίπος, λόγω των επιπλέον θερμίδων δημιουργούν παχυσαρκία και αυτό με τη σειρά του προβλήματα στην καρδιά και στον οργανισμό. Η ακμή είναι άλλο ένα θέμα που επηρεάζεται αρνητικά από την σοκολάτα.
Η σοκολάτα να ξέρεις πως είναι από τις τροφές που ανεβάζουν τον πυρετό. Όσο κι αν σου έχει ανοίξει η όρεξη για γλυκό σε τέτοια κατάσταση, καλό θα ήταν να την αποφύγεις.
Προσοχή στα δόντια. Εδώ αναφερόμαστε σε όλα τα γλυκά, αλλά συγκεκριμένα η σοκολάτα δημιουργεί τερηδόνα. Να σημειωθεί πως η σοκολάτα ως γλυκό καταστρέφει τα δόντια λόγω της ζάχαρης και των γλυκαντικών. Το κακάο από την άλλη πλευρά ως ρόφημα κάνει καλό στα δόντια.
Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε κατοικίδια όπως γάτες και σκύλους. Τα συστατικά που περιέχει είναι ιδιαίτερα τοξικά για εκείνα.
ΑΦΘΟΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το καλό μετά από τα τόσα χρόνια που παράγεται η σοκολάτα είναι πως την έχουν εξελίξει και έχουν βγάλει εκπληκτικές γεύσεις. Έχω δοκιμάσει και θα σας το συνιστούσα ανεπιφύλακτα, ροφήματα σοκολάτας με πολλούς συνδυασμούς όπως σοκολάτα με αλατισμένη καραμέλα, σοκολάτα με κόκκινο κρασί, σοκολάτα με μούρα , σοκολάτα με φυστικοβούτυρο, ζεστό ρόφημα σοκολάτας με μπισκότα, σοκολάτα με γεύση φρούτων, σοκολάτα με ginger και διάφορες άλλες γεύσεις. Επίσης να ξέρεις πως αγαπώ την σοκολάτα γάλακτος σε σχέση με την μαύρη. Αν όμως δοκιμάσεις την νέα μαύρη σοκολάτα με γεύση φράουλα θα ξετρελαθείς. Η διαφορά είναι μηδαμινή. Δοκίμασε την!