Μπρόκολο

KSΞN

Φιλιά TS!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Το μπρόκολο προέρχεται από την Ιταλία. Είναι πράσινο, μοιάζει με μικρά δενδράκια και είναι αρκετά ευαίσθητο, για αυτό θέλει προσοχή στον τρόπο που το πλένεις. Υπάρχει και ένα άλλο είδος μπρόκολου που λέγεται “ρομανέσκο”. Είναι πιο ασυνήθιστο καθώς έχει σχήμα από πολύ μικρές πυραμίδες και αυτό το κάνει πιο εντυπωσιακό. Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά και ομορφαίνει κάθε τραπέζι ακόμα και σαν σκέτη, απλή σαλάτα. Το καλό είναι πως μαγειρεύεται εύκολα.

ΜΥΡΩΔΙΑ

Το κακό από την άλλη ειναι πως καθώς βράζει δεν έχει και την πιο ωραία μυρωδιά. Για να αποφύγεις λοιπόν την δυσάρεστη μυρωδιά, μπορείς να ρίξεις μέσα στη κατσαρόλα ένα λεμόνι κομμένο στη μέση ή ένα κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο καθώς βράζει. Δεν θα αφήσει κανένα ίχνος μυρωδιάς. Σκέψου το.

                     ΘΡΕΠΤΙΚΟ

Το μπρόκολο ειναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Είναι πηγή ασβεστίου και ειναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Επίσης προλαμβάνει τα καρδιακά νοσήματα καθώς ρίχνει την χοληστερόλη και βοηθάει στην αρτηριακή πίεση, τα οστά και τα μάτια. Περιέχει ακόμα βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο. Το μπρόκολο βοηθάει και στο στομάχι συγκεκριμένα στην γαστρίτιδα που απασχολεί αρκετό κόσμο.

Το μπρόκολο όπως και τα περισσότερα λαχανικά πρέπει να καταναλωθεί το πολύ σε διάστημα μιας εβδομάδας. Οπότε όταν το αγοράσεις κάλο θα ήταν να το πλύνεις και να το βάλεις στο ψυγείο τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας ή αλλιώς να το βράσεις και να το διατηρήσεις στην κατάψυξη.
Το κατάλληλο βράσιμο για εμένα ειναι 7-8 λεπτά ώστε να μην έχει λιώσει, αλλά ούτε να ειναι και πολύ σκληρό. Αμέσως μετά τον βρασμό μπορείς να το ξεπλύνεις με κρύο νερό για να μείνει καταπράσινο όπως ειναι. Να θυμάσαι πως ο υπερβολικός βρασμός κάνει το συγκεκριμένο λαχανικό να χάσει πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά.

Πρέπει να σημειωθεί πως διάφορες έρευνες έχουν δείξει πως το μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα έχει περισσότερη βιταμίνη C από το μπρόκολο που παράγεται το καλοκαίρι. Αυτό βοηθάει στο δέρμα και στην καταπολέμηση της γήρανσης καθώς μειώνει τις ρυτίδες και βελτιώνει την όψη του.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα

Δραγωνέρα

Η Δραγωνέρα είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες στο Αγκίστρι και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του. Παραλία με πολύ πράσινο λόγω των πεύκων και

Περισσότερα