Το μπρόκολο προέρχεται από την Ιταλία. Είναι πράσινο, μοιάζει με μικρά μαζεμένα δενδράκια και είναι αρκετά ευαίσθητο, για αυτό θέλει προσοχή στον τρόπο που το πλένεις. Υπάρχει και ένα άλλο είδος μπρόκολου που λέγεται Romanesco (ρομανέσκο). Είναι πιο ασυνήθιστο καθώς έχει σχήμα από πολύ μικρές πυραμίδες και αυτό το κάνει πιο εντυπωσιακό. Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά και ομορφαίνει κάθε τραπέζι ακόμα και σαν σκέτη, απλή σαλάτα. Το καλό είναι πως μαγειρεύεται εύκολα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.
Να θυμάσαι πως ο υπερβολικός βρασμός κάνει το συγκεκριμένο λαχανικό να χάσει πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά.
ΜΥΡΩΔΙΑ
Το κακό από την άλλη ειναι πως καθώς βράζει δεν έχει και την πιο ωραία μυρωδιά. Για να αποφύγεις λοιπόν την δυσάρεστη μυρωδιά καθώς βράζεις το μπρόκολο, μπορείς να ρίξεις μέσα στη κατσαρόλα ένα λεμόνι κομμένο στη μέση ή ένα κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο. Δεν θα αφήσει κανένα ίχνος μυρωδιάς. Δοκίμασε το!
ΘΡΕΠΤΙΚΟ
- Το μπρόκολο ειναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο.
- Είναι πηγή ασβεστίου και ειναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει πώς σε αυτό συμβάλει η σουλφοραφάνη που περιέχει.
- Επίσης προλαμβάνει τα καρδιακά νοσήματα καθώς ρίχνει την χοληστερόλη και βοηθάει στην αρτηριακή πίεση, τα οστά και τα μάτια. Η βιταμίνη Κ, μαζί με το ασβέστιο, είναι εκείνη που βοηθάει να μην είναι ευάλωτα τα οστά.
- Περιέχει ακόμα βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.
- Το μπρόκολο βοηθάει και στο στομάχι συγκεκριμένα στην γαστρίτιδα που απασχολεί αρκετό κόσμο.
Το μπρόκολο όπως και τα περισσότερα λαχανικά πρέπει να καταναλωθεί το πολύ σε διάστημα μιας εβδομάδας. Οπότε όταν το αγοράσεις κάλο θα ήταν να το πλύνεις και να το βάλεις στο ψυγείο τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας ή αλλιώς να το βράσεις και να το διατηρήσεις στην κατάψυξη.
Το κατάλληλο βράσιμο ειναι 7-8 λεπτά ώστε να μην έχει λιώσει, αλλά ούτε να ειναι και πολύ σκληρό. Με αυτόν τον τρόπο να ξέρεις πως δεν χάνει και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Αμέσως μετά τον βρασμό μπορείς να το ξεπλύνεις με κρύο νερό για να μείνει καταπράσινο όπως ειναι.
Πρέπει να σημειωθεί πως διάφορες έρευνες έχουν δείξει πως το μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα έχει περισσότερη βιταμίνη C από το μπρόκολο που παράγεται το καλοκαίρι. Αυτό βοηθάει στο δέρμα και στην καταπολέμηση της γήρανσης καθώς μειώνει τις ρυτίδες και βελτιώνει την όψη του.