Κολοκυθόσποροι

KSΞN

Φιλιά TS!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Οι κολοκυθόσποροι είναι στους περισσότερους γνωστοί ως πασατέμπος (ψημένοι κολοκυθόσποροι που τρώγονται ως ξηροί καρποί) και έχουν κάνει την εμφάνιση τους πρώτα πρώτα στην Αμερική.

Παλιότερα ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα σνακ που προτιμούσε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στο παλιό σινεμά, αλλά και στις πολύωρες βόλτες  του, λόγω του μικρού κόστους που είχε.
Αργότερα πήρε μέρος σε διάφορες συνταγές που ξεκίνησαν να φτιάχνουν σε χωριά και μικρότερες πόλεις στην εξοχή. Σήμερα τους έχουμε βάλει στη καθημερινότητα μας. Είναι σπόροι που έχουν πάρα πολλά θρεπτικά στοιχεία και πολύ ωραία γεύση.

                                                     ΜΑΘΕ ΠΩΣ

  • Έχουν αντιοξειδωτική δράση. Είναι πηγή βιταμίνης Ε που προσφέρει προστασία στα κύτταρα του οργανισμού και λόγω των αντιοξειδωτικών, θωρακίζουν όλο το σύστημα από διάφορες τοξίνες.
  • Ακόμα μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι το μαγγάνιο, το ψευδάργυρο, το φώσφορο, το κάλλιο και το φυλλικό οξύ.
  • Έχουν σημαντική σχέση με την μείωση κινδύνου καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
  • Έχουν αυξημένα ποσοστά μαγνησίου που βοηθάει στην αρτηριακή πίεση και στην ρύθμιση σακχάρου στο αίμα οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Μην ξεχνάς πως το μαγνήσιο είναι εξίσου ωφέλιμο και στην καρδιά.
  • Προστατεύουν τα οστά από αρθρίτιδες χωρίς να προκαλούν παρενέργειες.
  • Τους χρησιμοποιούν συνήθως σε δίαιτες διότι έχουν φυτικές ίνες που βοηθάνε στην καλή πεπτική λειτουργία και στην μείωση της παχυσαρκίας.
  • Είναι φίλοι του καλού ύπνου. Συγκεκριμένα αν δοκιμάσεις λίγους σπόρους πριν από τον ύπνο σου θα χαλαρώσεις και θα διαπιστώσεις την βελτίωση του, λόγω της τρυπτοφανής, ενός από τα πρωτεϊνικά αμινοξέα.

           TIPS

Ένα πολύ νόστιμο σνακ είναι οι κολοκυθόσποροι με μέλι. Υπάρχουν έτοιμοι και μπορείς να τους έχεις μέσα στην τσάντα σου για να τους τρως όποτε σε βολεύει και προλαβαίνεις.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα