Η YOGA στην καθημερινότητα μας

KSΞN

Φιλιά TS!
Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το:

Έχεις βαρεθεί το τρέξιμο και το κλασσικό είδος γυμναστικής? Η YOGA είναι ο λόγος που πρέπει να την εντάξεις στην καθημερινότητα σου και να δοκιμάσεις αυτό το κάτι διαφορετικό που έχει να σου δώσει. Αυτός ο ήρεμος τρόπος γυμναστικής θα σε κάνει να βελτιώσεις όχι μόνο την φυσική σου κατάσταση, αλλά και την πνευματική σου πλευρά.

Για αρχή δεν χρειάζεσαι πολύ χώρο, μόνο τόσο όσο πιάνει το χαλάκι γυμναστικής που θα έχεις μαζί σου. Και ξεκινάμε!

here and now is where YOGA begins

Με την YOGA μπορείς να έχεις την ελαστικότητα που ζητάς και παράλληλα την ενδυνάμωση που θες να ξαναχτίσεις. Η σειρά από συγκεκριμένες ασκήσεις, συνήθως κυκλικές για να υπάρχει επανάληψη, σε βοηθάνε να αυξήσεις την αντοχή σου και να χτίσεις γερά πόδια και δυνατό σώμα.

Πέρα από την πρακτική όμως η γιόγκα έχει και το κομμάτι της χαλάρωσης που σε βοηθάει να ελέγχεις τα συναισθήματα σου και να βρίσκεις πιο εύκολα το εσωτερικό σου περιβάλλον. Τα οφέλη είναι πολλά και έχουν επιβεβαιωθεί από πολλά χρόνια πριν. Με την YOGA μπορείς να μειώσεις αισθητά την κατάθλιψη, να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου, να βελτιώσεις σημαντικά την διάθεση σου, να αποβάλλεις τον άγχος και να βρεις την ισορροπία σου ανάμεσα σε σώμα και ψυχή.

ΒΡΕΣ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ

YOGA μπορείς να κάνεις μόνος σου μέσω μαθημάτων online, αν θες όμως την γνώμη μου, θα κάνεις σημαντικότερη δουλειά αν εσύ ο ίδιος διαλέξεις τον δάσκαλο σου. Η επαφή του δασκάλου με τον μαθητή θεωρώ πως είναι το Α και το Ω, καθώς ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετική αύρα και μπορεί να μην ταιριάξει στο 100% από την πρώτη στιγμή με τον άλλον. Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και αρμονία στο μάθημα κι αυτό θα γίνει με σταδιακές δοκιμές ώσπου να καταλήξεις τόσο στον δάσκαλο όσο και στο είδος που σε ενδιαφέρει, ανάλογα τί ζητάς! Μπορεί να δοκιμάσεις κάποιο είδος που θα είναι πιο γρήγορο, πιο σταθερό, ή κάποιο είδος που θα είναι ίδιο κάθε φορά, ανάλογα τι χρειάζεται το σώμα σου.
Τα πιο γνωστά είδη της YOGA είναι:

  • Hatha YOGA: Είναι το κυριότερο είδος YOGA και το πιο παλιό. Με την Hatha αναφερόμαστε στην κλασική YOGA που αποτελείται από ασκήσεις (asanas) σε συνδυασμό με αναπνοές (pranayamas). Πιο συγκεκριμένα καταφέρνεις να συνδυάσεις το δεξί κομμάτι του εγκεφάλου που αντιστοιχεί στην αριστερή πλευρά του σώματος (δηλαδή συναίσθημα) και το αριστερό κομμάτι του εγκεφάλου που αντιστοιχεί στην δεξιά πλευρά του σώματος (δηλαδή λογική) μέσα από μία σειρά αργών κινήσεων.
  • Ashtanga YOGA: Το είδος αυτό φτιάχτηκε από τον Patthabhi Jois και αναφερόταν σε ένα πρόγραμμα από μία σειρά συγκεκριμένων ασκήσεων. Για να προχωρήσεις από την μία άσκηση στην άλλη, πρέπει πρώτα να την τελειοποιήσεις και να κατακτήσεις ολοκληρωτικά την θέση με σώμα και νου. Υπάρχει συνεχόμενη ροή και οι ασκήσεις κάθε φορά είναι ίδιες μέχρι να ολοκληρώσεις το πρόγραμμα.
  • Vinyasa YOGA: Είναι το είδος που συνδυάζει τις δύο παραπάνω κατηγορίες μαζί (Hatha & Ashtanga) το οποίο αποτελείται από ασκήσεις με έντονο ρυθμό. Έχει μία πιο γρήγορη ροή και οι ασκήσεις κάθε φορά είναι στην ευελιξία του δασκάλου, δεν έχει δηλαδή συγκεκριμένες ασκήσεις.
  • Kundalini YOGA: Είναι ένα διαφορετικό είδος YOGA με πιο ενεργειακό προφίλ, συγκεκριμένα πιο διαλογιστικό. Αποτελείται κι αυτό από θέσεις που αλλάζουν σε μια φυσική ροή, αλλά εστιάζει κυρίως στο εσωτερικό μας κομμάτι με βαρύτητα στον διαλογισμό και στην ενέργεια.
  • Iyengar YOGA: Στην Iyengar δουλεύουμε πάνω στην ευθυγράμμιση και στην ακρίβεια του σώματος. Στην πρακτική αυτή, χρησιμοποιούμε διάφορα βοηθήματα όπως ζώνες, τουβλάκια, καρέκλες κ.α.
  • Bikram YOGA: Το είδος αυτό το ονομάζουμε και HOT YOGA. Ξεκινάμε με μία σειρά 26 θέσεων και δύο ασκήσεις αναπνοών, οι οποίες γίνονται κάτω από μεγάλη θερμοκρασία, συνήθως 40 βαθμούς και 50%υγρασία. Ίσως το πιο δύσκολο είδος από όλα καθώς γίνεται και σε συγκεκριμένες αίθουσες για να υπάρξουν αυτές οι θερμοκρασίες. Σε αυτά τα μαθήματα πέρα από τα οφέλη της YOGA κερδίζεις και μία σωστή αποτοξίνωση.
  • Prenatal YOGA: Όπως το δηλώνει και η ίδια η λέξη, μιλάμε για το είδος YOGA που αφορά και είναι ακίνδυνο να κάνουν οι γυναίκες που περιμένουν μωράκι. Οι ασκήσεις είναι προσεγμένες για όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πολύ θετικό για μία γυναίκα σε ενδιαφέρουσα να μην χάσει την ροή και την φόρμα της.
  • Aerial YOGA: Αυτό το είδος έχει κάτι το διαφορετικό. Οι ασκήσεις γίνονται με την βοήθεια ειδικών πανιών που κρέμονται από το ταβάνι. Τα ειδικά πανιά σε βοηθούν να εκτελέσεις τις ασκήσεις πάνω τους καθώς, ανάλογα με την δυσκολία, αντέχουν να σε κρατήσουν και ολόκληρο σε όλες τις θέσεις του μαθήματος.
  • Kids YOGA: Είναι η YOGA που αφορά τις μικρότερες ηλικίες. Είναι σημαντικό ένα παιδί να χτίσει γερή αυτοπεποίθηση και σεβασμό για το σώμα του.
  • Face YOGA: Ένα νέο είδος YOGA που έχει κυριεύσει την Αγγλία και την Αμερική. Η Face YOGA  επικεντρώνεται στο πρόσωπο. Με ειδικές κινήσεις θα χτίσεις ένα υγιές και λαμπερό πρόσωπο. Η μέθοδος αυτή μειώνει τα σημάδια της γήρανσης.
THE POINT IS…

Ο διαλογισμός και η χαλάρωση στο τέλος του μαθήματος θεωρώ πως είναι απαραίτητο σε κάθε είδος YOGA είτε ακολουθείς ένα χαλαρό, είτε ένα πιο έντονο μάθημα. Σε βοηθάει να ηρεμεί το πνεύμα ώστε να μπορείς να ξεκινήσεις ξανά την μέρα σου από την αρχή.

Από μένα, Φιλιά  TS!
Πρόσφατα

Εσένα σε νοιάζει;

Κάποια πρωινά, που βρίσκω χρόνο, αφήνω το μυαλό μου να περιεργαστεί την κατάσταση γύρω μου ειδικά και όχι, γενικά. Αλήθεια… Πότε ήταν η τελευταία φορά

Περισσότερα

The Cookie Traveller

Για αρχή, πες μας λίγα λόγια για σένα. Που μεγάλωσες? Ονομάζομαι Ελεάννα Κιούκη, είμαι 26 ετών και έχω γεννηθεί/μεγαλώσει στην Αθήνα. Έχω σπουδάσει Χημικός Μηχανικός

Περισσότερα